Počeli protesti studenata zbog nedonošenja zakona o JMBG

JMBG, protestiStudenti Univerziteta u Sarajevu podržavaju građane koji protestuju pred zgradom Parlamenta BiH zbog nedonošenja zakona o JMBG, ali imaju i svoje zahtjeve.

U organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), danas su nastavljeni protesti studenata, prenosi agencija Anadolija.

Ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu više desetina studenata okupilo se u krenulo u protestnu šetnju, kojom žele dati podršku protestima za hitno donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Studenti, koji imaju u svoje zahtjeve vlastima, nose transparente na kojima piše „JMBG“, „Jer Može Biti Gore“, „Hoćemo multivitaminsku BiH“, transparent na ćirilici na kojem piše „Hoćemo promjene“, kao i bijele trake na rukama na kojima je ispisano “JMBG”.

Kako je u izjavi za medije rekao predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković, današnji protest nastavak je onog održanog u petak, a osim podrške protestima ispred Parlamenta BiH, studenti će otići i pred Vladu Kantona Sarajevo, gdje će predati svoje zahtjeve.

„Naši zahtjevi su da se ne dopusti povećanje školarina kako se najavljuje, da se vrate sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo koja su namijenjena Univerzitetu, a koja su oduzeta, te da pokrene procedura smjene uprave Elektrotehničkog fakulteta, zbog vrijeđanja djece šehida i palih boraca. Okupljamo se s ciljem, kad krenemo u protestnu šetnju, da nam se priključe i studenti koji sjede u okolnim kafićima“, istakao je Nurković.

On je dodao da je bitno graditi svijest kod mladih ljudi i javnosti da se može nešto uraditi.

Demonstranti nose i pištaljke, trube te doboše kojima prave buku kako bi sprenuli pažnju na proteste.

Posted by on 2013-06-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login