Počelo cijepljenje u Hrvatskoj, prva se cijepila korisnica Doma za starije osobe u Zagrebu

U Hrvatskoj je jutros počelo cijepljenje protiv Covid-19, a prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, korisnica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevki.

“Presretni smo što je naš dom izabran i da sam prva, da konačno krenemo u neki normalniji život. Cjepivo je brzo došlo, brže nego što smo se nadali. Sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih”, kazala je Branka Aničić.

Rekla je kako cijepljenje nije ni osjetila te pozvala sve da se cijepe, kako bi se ponovno mogli družiti s prijateljima i obitelji.

Liječnik koji skrbi o korisnicima Doma i koji je obavio prvo cijepljenje Miro Hanžovečki, rekao je kako će danas u domu biti cijepljeno 20 korisnika, a u idućih nekoliko dana ukupno 110.

“Ponosan sam što smo omogućili da oni kojima je najpotrebnije dobiju cjepivo u pravom trenutku. Sretni smo što nam je to sredstvo na raspolaganju”, kazao je Hanžovački.

U Hrvatsku je u subotu stiglo prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech, koje će tokom nedjelje biti raspodijeljeni županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Prvi će se cijepiti korisnici domova za starije, zdravstveni radnici koje radi s covid bolesnicima te djelatnici hitne medicinske službe. Cjepivo će biti besplatno i građani će se cijepiti na dobrovoljnoj osnovi.

Zasad simbolična količina cjepiva dostavljena je svim zemljama članicama Europske unije, čime počinju Europski dani cijepljenja 27, 28. i 29. decembra.

U Hrvatsku će od sada svakoga sedmice stizati nove količine cjepiva.

Hrvatska je dosad osigurala ukupno 5.905.000 doza cjepiva protiv Covid-19, a cilj je da se cijepi minimalno 70 posto građana.

Milion doza naručeno je od Pfizera i BioNTecha, 2,7 miliona od AstraZenece, 900.000 doza od Johnson&Johnsona, milion doza od Moderne te 300.000 hiljada doza cjepiva CureVac.

Vlada je donijela Plan cijepljenja prema kojem će se cijepljenje odvijati istodobno u svim županijama. Do kraja marta u Hrvatsku bi trebalo stići 270.000 doza cjepiva.

Iz HZJZ-a su pozvali građane da cijepe u skladu sa sloganom kampanje za cijepljenje “Misli na druge – cijepi se”.

Posted by on 2020-12-27. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login