Počeo 13. Mediteran film festival

Mediteran film festival

Mediteran film festival

Projekcijom američkog dokumentarnog filma We still live here te otvaranjem izložbe Globalna silikonizacija, slikara  Tomislava Zovke, u ponedjeljak poslijepodne u Širokom Brijegu je započeo 13. Mediteran film festival (MFF).

U pet dana trajanja festivala biće prikazano ukupno 40 filmova, a 23 će ih se takmičiti za nagradu Kristalni projektor – Grand Prix.

Prva dva festivalska dana obilježit će pretprogram naziva Američki filmski izlog, koji se realizira u saradnji s američkom ambasadom u BiH i u sklopu kojeg će biti prikazano pet dokumentarnih filmova. Rječ je o filmovima koji su nastali u protekle tri godine i koji su pobjeđivali na velikim svjetskim festivalima.

Osim pretprograma, ove će godine u sklopu MFF-a biti prikazan program kratkih igranih filmova pod nazivom Kratki, povratak kući.

Takmičarski, službeni dio festivala počinje u srijedu, a filmove u konkurenciji za glavnu nagradu izabrao je Damir Čučić, ovogodišnji pobjednik Festivala igranog filma u Puli. Takmičarski program otvorit će dokumentarni film Đure Gavrana Veliki dan.

Na kraju 13. MFF-a biće dodijeljene dvije nagrade – Grand prix MFF-a žirija kojega čini Jovan Marjanović, Zdenko Jurilj i Doron Tsabari te posebna nagrada po izboru gledatelja.

MFF je najstariji festival dokumentarnog filma u regiji. Jedan je od rijetkih festivala koji novčano nagrađuje pobjednike festivala te im na taj način pomaže u ostvarivanju novih filmskih projekata.

Posted by on 2012-08-21. Filed under Kultura, Široki Brijeg, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login