Počeo 33. festival ‘Sarajevska zima’

Sarajevska zima

Sarajevska zima

Internacionalni festival “Sarajevska zima”, 33. po redu, zvanično je počeo večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu, govorima i otvaranjem izložbe ”Različitost, kreativnost i zajednica” koja predstavlja dio kulture Indonezije i Indije.

Brojne zvanice imale su priliku vidjeti ples i rukotvorine te slušati muziku te dvije države.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je da će se i ove godine u Sarajevu sastati predstavnici i ljubitelji kulture iz brojnih država.

Podsjetio je da je generalni sekretar Vijeća Evrope pokrovitelj 33. Internacionalnog Festivala te da je u pismu istakao da Vijeće Evrope već 25. godina prepoznaje umjetničke vrijednosti festivala koji putem umjetnosti promovira evropski kulturni identitet i raznolikosti.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici kulturnog, javnog i političkog života, među kojima i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, ambasadorica Indonezije Amelia Ahmad Jeni te ambasador Indije Fahul Chhabra, koji je i pokrovitelj festivala.

Festival “Sarajevska zima” bit će održan od 7. februara do 21. marta pod motom “Svileni put umjetnosti”. Planirano je učešće umjetnika iz država sa svih kontinenata, a sastoji se od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa.

Posted by on 2017-02-08. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login