Počeo 62. međunarodni filmski festival Berlinale

Berlinale U Berlinu je i službeno počeo Filmski festival Berlinale na kojem će biti biti prikazano oko 400 filmova. Između ostalih, bit će prikazan i film U zemlji krvi i meda Angeline Jolie.

Na Filmskom festivalu Berlinale osim što će biti prikazano preko 400 filmova iz cijelog svijeta, približno 800 filmova naći će se u prodaji na Filmskom sajmu Berlinalea.

U utrci za Zlatnog i Srebrne medvjede natsjecat će se samo filmovi koji će na ovom filmskom festivalu imati i svoju premijeru. U konkurenciji su filmovi iz Francuske, Italije, Indonezije, Španije, Danske, Mađarske, SAD-a, Senegala i naravno Njemačke.

U službenoj konkurenciji nalaze se čak tri njemačka filma: “Barbara” Christiana Petzolda, “Ono što ostaje” Christiana Schmidta i film “Milost” Matthiasa Glasera.

Od međunarodnih produkcija, mnogo se očekuje od trilera “Hywire” američkog režisera Stevena Soderbergha. Na ovogodišnjem Berlinaleu Meryl Streep će biti uručena počasna nagrada, Zlatni medvjed za životno djelo.

Hollywoodska zvijezda Angelina Jolie će u subotu predstaviti svoj film U zemlji krvi i meda nakon čije će premijere odgovarati na pitanja publike.

“Nije mi dovoljno samo igrati u nekom novom akcionom filmu i s tim biti sretna”, izjavila je Jolie za njemački magazin Spiegel koji konstatuje da joj film U zemlji krvi i meda leži na srcu.

Na festivalu u Berlinu je prošle godine bilo 300.000 posjetilaca. Predsjednik žirija na 62. filmskom festivalu u Berlinu je Britanac Mile Leigh. Članovi su fotograf Anton Corbijn, režiseri Asghar Farhadi (Iran) i François Ozon (Francuska, pisac Boualem Sansal (Alžir) i glumci Charlotte Gainsbourg (Francuska), Barbara Sukowa (Njemačka) i Jake Gyllenhaal (SAD).

Berlinale će trajati od 9. do 19. februara.

Posted by on 2012-02-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login