Počeo Goražde Goražde sedamnaesti Internacionalni festival prijateljstva u Goraždu

Goražde

Goražde

Sedamnaesti Internacionalni festival prijateljstva, jedinstvena kulturna manifestacija u regiji čiji su učesnici brojni umjetnici iz cijelog svijeta, počeo je sinoć u Goraždu, a trajati će do 6. augusta.

Tokom ove prestižne manifestacije susrest će umjetnici iz brojnih zemalja, između ostalih, Francuske, Austrije, Turske, Bugarske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Srbije i Njemačke.

Posjetioce Festivala očekuju predstavljanja knjiga i sajam knjige, igrani i dokumentarni filmovi, pop-rok i koncerti narodne muzike te koncerti kulturno-umjetničkih društava.

Goste i učesnike Festivala sigurno će obradovati “Bosanska avlija”, događaj tokom koga će biti predstavljena tradicionalna bosanska jela. Osobito vrijedan segment Festivala je i ove godine međunarodna likovna kolonija “Boje prijateljstva”.

U Festival se vraća i manifestacija koja posebno raduje mlade, a riječ je o Igrama na Žanju, adi na Drini, u srcu Goražda, tokom kojih će se djevojke i mladići nadmetati u fudbalu i odbojci na pijesku, te drugim disciplinama.

Duh Festivala i iskrenog prijateljstva između Goražda i Bretanje, grada San Brijea, donose sa sobom članice i članovi ansambla “Les ZaZous” koji su već nekoliko puta učestvovali na goraždanskom festivalu.

U Festivalskom programu je i “Sajam starih zanata” koji čuva tradiciju ručnog stvaranja i promovira turističke i gastronomske potencijale Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona.

Za najmlađe su pripremljene brojne edukativne i zabavne radionice, a njihova festivalska priča biće zaokružena tradicionalnim maskenbalom, saopćeno je iz pres-službe 17. Internacionalnog festivala prijateljstva “Goražde 2015”.

Posted by on 2015-08-02. Filed under Goražde, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login