Počeo žalbeni pretres u predmetu Ratko Mladić

Žalbeni pretres u predmetu Tužilac protiv Ratka Mladića pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove održava se u utorak i srijedu (25. i 26. augusta) u Hagu.

Ratko Mladić, Haag
Ratko Mladić

Pretres je počeo uvodnom izjavom sudije Prisca Matimba Nyambe, nakon čega će uslijediti iznošenje usmenih argumenata odbrane i tužilaštva po žalbama.

Na statusnoj konferenciji održanoj 24. jula, advokat odbrane Dragan Ivetić, tražio je odgodu početka žalbenog postupka zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja i mentalne sposobnosti da prati sudski postupak.

Iako je postupak već trebao biti okončan, a presuda donesena krajem godine, zbog promjena u sastavu Vijeća, Mladićeve bolesti, a potom i pandemije korona virusa došlo je do pomijeranja termina.

Presuda se očekuje u drugoj polovini naredne godine.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić 22. novembra 2017. godine osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u prvostepenom postupku proglasio ga je krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile, te uzimanje talaca.

Pretresno vijeće je konstatovalo da je Mladić počinio ove zločine putem svog učešća u četiri udružena zločinačka poduhvata.

Tokom procesa koji je započeo 16. maja 2012. izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995.

Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. i prebačen na MKSJ 31. maja 2011.

Suđenje je započelo 2012. i trajalo je ukupno 530 dana. Žalbe na Prvostepenu presudu uložili su i odbrana i tužilaštvo. Mladić je od Žalbenog vijeća zatražio da produži rokove za postupak podnošenja podnesaka.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osnovalo je 22. decembra 2010. Mehanizam radi sprovođenja više osnovnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i MKSJ-a, uključujući okončanje ograničenog broja predmeta koji su naslijeđeni iz rada ova dva međunarodna suda.

Posted by on 2020-08-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login