Počinje 26. Sarajevo Film Festival u online izdanju

Svjetskom premijerom filma „Koncentriši se baba“ bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice u Sarajevu će u petak 14. augusta biti otvoren 26. Sarajevo Film Festival (SFF).

Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival

Zbog teške epidemiološke situacije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine svi filmovi bit će prikazani na online platformi onedemand.sff.ba.

Izbor programa 26. Sarajevo Film Festivala bit će prikazan i u Mostaru u kinima na otvorenom uz publiku.

Za nagrade Srce Sarajeva borit će se 49 filmova u kategorijama igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. Čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dvije europsku, jedanaest regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Iz Direkcije SFF-a naglašavaju kako su iznimno sretni jer i ove godine festival otvara bosanskohercegovački film.

Film „Koncentriši se baba“ je crna komedija o porodici koja se okupi oko postelje majke koja umire. Okolnosti u kojima se to događa su posljednji dani mira i posljednji dani te porodice koja se raspada nakon smrti majke.

Žalica je u filmu okupio velika imena regionalne kinematografije kao što su Mira Banjac, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Admir Glamočak, Jadranka Đokić i drugi.

Pjer Žalica za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio je kako je uzbuđen pred svjetsku premijeru svog filma, unatoč okolnostima u kojima se sve to događa.

„Pored svega toga što nas je zadesilo od početka godine, sve ovo doživljavam kao stvarnu svečanost. Nadam se da će se ljudima svidjeti film. U početku sam bio šokiran, jer publika neće uživo moći vidjeti film. Ali mi je drago da ćemo u unatoč teškim okolnostima ipak moći prikazati film“, kazao je Žalica.

Festival otvara film „Koncentriši se baba“
Od 750 pregledanih filmova u takmičarski program uvršteno je 49 naslova. Elma Tataragić, selektorica programa za igrani i kratki film kazala je kako je zadovoljna selekcijom. Dodaje kako produkcija, generalno, nije previše ‘pala’ u odnosu na prethodne godine.

„Ono što ovogodišnju selekciju igranog filma krasi jeste jedna eklektičnost, jedna raznovrsnost, ne postoje filmovi koji su slični jedan drugom. Imamo različite perspektive, različite estetike, različite tematske okvire, priče, dakle, potpuno različitih osam filmova, ali ono što je vrlo interesantno, jeste da je ovo na neki način debitantska selekcija“, istakla je Tataragić.

U okviru Takimčarskog programa za igrani film bit će prikazan i film „Mare“ Andree Štake, redateljice iz Švicarske, sarajevsko-dubrovačkih korijena. Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

Andera Štaka koja je ranije osvajala nagrade u Sarajevu za filmove „Gospođica“ i „Cure“, u izjavi za RSE kaže da ove godine neće moći doći u Sarajevo zbog teške epidemiološke situacije.

„Ove godine mi je žao što publika uživo neće moći vidjeti film. Za mene kao redateljicu je jako važno šta publika misli o filmu. To će mi jako faliti“, naglasila je Štaka.

U Takmičarskom programu za igrani film bit će prikazan i film „Galaksija andromeda“ mlade redateljice s Kosova More Raça, kojoj je to prvi igrani film.

Za RSE Raça kaže kako također neće moći doći u Sarajevo jer je epidemija korona virusa sve zakomplicirala.

„Velika je mi je čast i sretna sam što će moj film biti prikazan u takmičarskom programu SFF-a. Tema ovog filma su problemi kosovskog društva, poput korupcije, nezaposlenosti i htjela sam tu realnost donijeti na veliki ekran“, kazala je Raça.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa za igrani film kaže kako „Galaksija Andromeda“, pripada onim filmovima koji, što je karakteristično za istočnoevropsku kinematografiju, inkliniraju socijalnim temama.

„To je priča o svakodnevnim problemima s kojima se susreću ljudi koji žive ne samo na Kosovu, nego u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, s izuzetkom Slovenije. To je jedan od onih filmova koji spada po tematskom okviru u tu klasičnu školu istočnoevropskog filma. Najviše podsjeća na rumunjske filmove, na rumunjski novi talas od svih filmova iz selekcije“, dodala je Tataragić.

U borbi za nagradu debitantski film redateljice s Kosova
U Takmičarskom programu za dokumentarni film bit će prikazano 16 filmova, među kojima će čak osam filmova imati svjetsku premijeru.

Dugogodišnja selektorica ovog programa Rada Šešić za RSE kaže da su mnogi autori čekali baš ovaj festival da prikažu svoj film.

„Filmovi imaju velike teme. Te teme obrađuju kroz personalni ugao. Imamo jako puno priča koje govore o značajnim temama koje su obrađene posve iz tog osobnog ugla gledanja. To su intimne priče napravljene na nježan ali i dramatičan način“, naglasila je Šešić.

U programu Open air bit će prikazan i film „Otac“ srbijanskog redatelja Srđana Globovića, koji je svjetsku premijeru također imao na Berlinskom filmskom festivalu. Golubović će se ove godine naći u ulozi člana žirija Takmičarskog programa za igrani film.

Intimne priče autora u dokumentarnom programu
Za RSE Golubović kaže kako je počastvovan što će njegov film biti prikazan na SFF-u.

„Sarajevo Film Festival je daleko najznačajniji festival u ovom dijelu regiona. To je festival koji je jako važan za promociju kulture i filma na ovim prostorima. Za mene je posebno važan jer sam na njemu imao jednu od najljepših projekcija u mojoj karijeri sa filmom Krugovi. Film Otac će biti prikazan na ondemand platformi, ali i uživo pred publikom u Mostaru“, naglasio je Golubović.

Organizatori su tokom proteklih mjeseci planirali održavanje festivala u više scenarija, no zbog pogoršanja epidemiološke situacije, odluka je pala da to bude online.

Odluka je donešena na osnovu uputa i informacija Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Mirsad Purivatra, direktor festivala kazao je u intervju za RSE kako je ta odluka za njega osobno bila teška.

„Mi smo već od 1. marta, praktično, možda već i tokom boravka u Berlinu, počeli da razmišljamo o svim mogućim scenarijima koji se mogu desiti za naš festival. Sve ono što se dešavalo od kraja Berlina, to je sami kraj februara, do današnjeg dana, pokazalo je da je vrlo malo festivala uspjelo da se održi sa publikom.Mi smo pravili sve scenarije i na kraju, uz sve naše želje i pripreme koje smo radili, morali smo preći na online izdanje, zbog zaista alarmantne situacije koja vlada u Sarajevu“, dodao je Purivatra.

Ove godine održat će se i četrnaesto izdanje Talents Sarajeva, također u online izdanju. Odabrane su 62 kandidatkinje i kandidata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Mađarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije i Turske.

Talents Sarajevo okupio 62 učesnika
Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnost ove godine bit će uručeno danskom glumcu Madsu Mikkelsenu i meksičkom redatelju Michelu Francu.

Francu će se također odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu „Tribute to“ (Posvećeno).

Festival će trajati do 21. kolovoza kada će biti i proglašeni ovogodišnji laureati.

Posted by on 2020-08-14. Filed under Kultura, Sarajevo, Sarajevo Film Festival, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login