Počinje kampanja ‘BiH bez mina i kasetne municije’

mine, BiHNevladina organizacija ”Inicijative preživjelih od mina” započinje kampanju pod sloganom ”Bosna i Hercegovina bez mina i kasetne municije”, povodom 1. augusta, treće godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani kasetne municije, javlja Fena.

Kampanja je organizirana u saradnji s Organizacijom amputiraca ”UDAS” te uz podršku globalnih (Međunarodna kampanja za zabranu mina i Koalicija za zabranu kasetne municije) i lokalnih partnera (članicama Koalicije za uključivanje protivminske akcije u razvojne programe).

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti i nadležnih institucija o negativnom uticaju mina i kasetne municije, te isticanje potrebe podizanja profila protivminskih akcija i osiguranja finansijske podrške, čime bi se stvorili uslovi za završetak procesa uklanjanja mina i kasetne municije, saopćeno je iz NVO ”Inicijative preživjelih od mina”.

Kampanja će započeti organizacijom unikatnog zagovaračkog događaja ”Jedna zemlja, jedan trenutak, različiti pogledi”, u kojem će učestvovati više od 80 osoba, uglavnom preživjelih od mina i kasetne municije, a bit će održan u više od 50 općina ugroženih minama i kasetnom municijom u Bosni i Hercegovini.

Oni će učestvovati u sinhroniziranoj akciji danas u 12 sati na način da će snimiti fotografiju koja će dokumentovati negativni uticaj mina i zaostalih eksplozivnih sredstava u zajednicama gdje žive. Ovaj performans predstavlja svojevrstan nastavak kampanje koja je započeta povodom 4. aprila – Dana borbe protiv mina, u organizaciji i vodstvu samih stradalnika od mina i kasetne municije.

Centralni događaj kampanje će biti održan 1. augusta u Sarajevu izložbom fotografija žrtava mina.

Posted by on 2013-07-01. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login