Počinje prijavljivanje filmova za 12. BH. filmski festival

film, kinoUdruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine pozvalo je sve autore i producente koji imaju završene filmove da se prijave na 12. Bosanskohercegovački filmski festival koji će ove godine biti održan tokom Sarajevo Film Festivala i to kao program BH film.

Na Festival se mogu prijaviti filmovi koji su većinske bh. koprodukcije, filmovi koji su manjinske bosanskohercegovačke koprodukcije, ali i filmovi koje potpisuju bh. autori bez obzira da li su nastali u bh. produkciji.

Filmovi koji se prijave moraju biti završeni poslije 1. septembra 2016. godine i pripadati jednoj od kategorija “Igrani dugometražni film”, “Dokumentarni film”, “Kratki igrani film”, “Animirani film” ili “Studentski film”.

Rok za prijave je 10. juni za studentske filmove i 17. juni za igrane, dokumentarne, kratke i animirane filmove.

Posebna pažnja posvećuje se studentskim filmovima, koji se od 2012. godine, u okviru ovog programa takmiče za jednu od tri nagrade koje dodjeljuje stručni žiri Festivala.

Reklame, video spotovi, propagandni i TV filmovi se ne prihvataju, kao ni filmovi koji su ranije emitirani na televiziji ili putem neke od internet platformi, a svi prijavljeni filmovi moraju imati titlove na engleskom jeziku.

Prvo izdanje ovog festivala održano je 2003. godine i prikazalo je šest bosanskohercegovačkih filmova, dok je prošlogodišnje izdanje festivala ugostilo rekordnih 76 bh. filmskih ostvarenja.

Cilj Festivala ostao je promocija bh. filmskih autora, reditelja, scenarista, glumaca, te ostalih filmskih profesionalaca, kao i to da služi kao podstrek za domaću produkciju i distributere domaćeg filma, saopćeno je danas iz Udruženje filmskih radnika BiH.

Posted by on 2017-04-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login