Počinje projekt promocije kulture i umjetnosti Omana

Zenica
Zenica

Udruženje „Naš most“ iz Zenice, koje okuplja samouke umjetnike/ce i kreativce/ke treće životne dobi, 18. marta započinje „Može Projekat“, eksperimentalni program digitalne kulturne razmjene između BiH i Sultanata Oman. Ciljevi „Može Projekta“ su promocija omanske kulture i umjetnosti u BiH i razvijanje novih, kreativnih programa u udruženju “Naš most” inspirisanih omanskim kulturnim naslijeđem.

Partner na projektu je udruženje „Naša djeca“ Zenica, putem čije će community radio stanice „RadiYo Active“ biti emitovane radio emisije pod nazivom „Može Oman“ („Maujeh Oman“). Serijal „Može Oman“ će od 18. marta do 10. juna ove godine kroz sedam epizoda predstaviti različite aspekte kulture i tradicije Omana. „Cilj emisija ‘Može Oman’ je i probuditi interes kod mlađe publike za arapsku kulturu, te prebroditi međugeneracijski komunikacijski jaz na zabavan i interaktivan način”, kaže Tara Aldughaither, umjetnica, kuratorica, spisateljica i autorica „TaraTalks“.

Pod sloganom „Talasamo za kulturu“, kroz projekat će do kraja juna ove godine više od 60 osoba treće životne dobi iz Zenice učestvovati u besplatnim kreativnim radionicama slikanja i izrade suvenira i ukrasnih predmeta. Projekat će uključiti i djecu školskog uzrasta. Emisije „Može Oman“ će poslužiti kao nadahnuće za kreativne umjetničke radionice u udruženju „Naš most“, koje će se odvijati paralelno s emisijama. „Starije osobe su često izolirane i usamljene. S ovim projektom ćemo ih okupiti da se socijaliziraju, nauče nove vještine i upoznaju jednu daleku zemlju”, kaže Zdena Šarić, predsjednica udruženja „Naš most”. U toku projekta biće organizovane i diskusije, neformalna druženja, projekcije filmova i muzičke večeri.

Radio programi će biti premijerno emitovani 18. marta, 1. i 15. aprila, 6. i 13. maja i i 3. i 10. juna između 13.00 i 13.30 na programu „RadiYo Active“, koji se može slušati na 88.5 FM ili putem interneta: activezenica.com. Reprize će biti emitovane srijedom između 13.00 i 13.30 i subotom između 17.00 i 17.30. Radionice u udruženju „Naš most“ će biti održavane svake sedmice između 18. marta i 10. juna.

Posted by on 2019-03-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login