Počitelj: Obilježavanje 50. godišnjice osnivanja Međunarodnog vijeća za spoemnike

Počitelj

Počitelj

Nacionalni komitet Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) BiH obilježit će 50. godišnjicu osnivanja ICOMOS-a u subotu, 23. maja stručnim skupom na temu metodologije moderne zaštite na Kulini i Pašinoj tabiji/bastionu u Počitelju.

Planiranoj stručnoj prezentaciji suvremenog pristupa integraciji staro-novo u postupku revitalizacije dijela fortifikacijskog sistema starog grada, svrha je pridonijeti razvoju znanstveno-histraživačkog pristupa očuvanja kulturno-istorijskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Nacionalnog komiteta ICOMOS-a BiH.

Iz te institucije podsjećaju kako je na Drugom međunarodnom kongresu arhitekata i tehničara za historijske spomenike, održanom u Veneciji 1964. godine usvojena “Venecijanska povelja” i rezolucija o osnivanju međunarodne nevladine organizacije specijalista za konzervaciju i zaštitu baštine.

Temeljem usvojene rezolucije na utemeljiteljskoj skupštini održanoj 1965. godine u Varšavi utemeljen je ICOMOS – kao savjetodavno tijelo UNESCO-a.

S obzirom na to da 2015. godine ICOMOS obilježava 50 godina, nacionalni komiteti, članovi ICOMOS-a koriste ovu godišnjicu kao priliku da potvrde ciljeve djelovanja organizacije i nizom međunarodnih događaja predstave svoja postignuća.

Nacionalni komitet ICOMOS u Bosni i Hercegovini uvrstio je u kalendar ICOMOS-a stručni skup na temu metodologije moderne zaštite na Kulini i Pašinoj tabiji/bastionu u Počitelju, navodi se u saopštenju.

Posted by on 2015-05-20. Filed under Počitelj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login