Počitelj: Rijedak spoj orijentalnog Istoka i srednjovjekovnog Zapada u Evropi

Počitelj

Počitelj

Počitelj je naseljeno mjesto u sastavu opštine Čapljina u BiH. Nalazi se na lijevoj obali rijeke Neretve, na glavnoj cesti od Mostara do Metkovića, na sjeveru opštine Čapljine. Njegovo istorijsko urbano središte potiče još od 14. vijeka i zaštićen je nacionalni spomenik BiH

U srednjem vijeku je na mjestu Počitelja bilo administrativno-upravno središte župe Dubrava. Kao najzapadnija tačka župe, imalo je važan strateški značaj. Pretpostavlja se da je graditelj utvrđenog grada i osnivač prigradskog naselja bio bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić, 1383. godine.

Srednjovjekovni grad Počitelj u istorijskimizvorima prvi puta se spominje 19. februara 1444. godine, u poveljama kralja Alfonsa V. i Fridriha III. Izgrađen je na strmoj kamenoj litici lijeve obale Neretve i proširivan je u nekoliko etapa (srednjovjekovna gradnja i gradnja u doba Osmanskog carstva) od 16. do 18. vijeka.

U periodu od 1463. do 1471. godine u Počitelju je smještena ugarska vojska. Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin uviđa opasnost od nadolazeće osmanlijske vojne sile i uz pomoć Hercega Stjepana, gospodara Humske zemlje koja se poslije njega prozva Hercegovinom, te uz materijalnu pomoć Dubrovačke Republike dodatno utvrđuje Počitelj. Punih pet godina hrišćanski branitelji Počitelja pružali su otpor turskoj sili, ali 19. septembra 1471. godine utvrda je pala i to kao jedno od posljednjih uporišta „hercegove zemlje”.

Nakon okupacije od strane osmanlija, Počitelj se zbog svog strateškog značaja još jače utvrđuje i u narednih 450 godina okupacije (sve do 1878. godine) dobija orijentalni „štih”. Od 1782.-1879. godine bio je sjedište kadiluka, a u razdoblju od 1713.-1835. godine sjedište Počiteljske kapetanije. U ovo vrijeme su vojni sukobi bili preneseni na udaljenija područja i u Počitelju su izgrađeni značajniji javni objekti: džamije, mektebi, imareti, medresa, banja, han i sahat-kula.

Rijedak spoj orijentalnog Istoka i srednjovjekovnog Zapada u Evropi privlači poglede svih prolaznika. Kula koja i danas „čuva” uski prolaz pored rijeke Neretve na putu od mora prema unutrašnjosti već je pet stotina i pedeset godina čuvar istorije ovog kraja i ljudi.

Posted by on 2015-06-20. Filed under Počitelj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login