Podaci o imovinskom stanju političara ostaju dostupni javnosti

BiH, političari, CIKIzjave o imovinskom stanju kandidata i izabranih članova organa vlasti ostaju dostupne javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije (CIK) BiH sve dok Komisija ne zauzme stav o rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka, kojim se traži njihovo uklanjanje.

Portparol CIK-a Maksida Pirić izjavila je da se CIK BiH na današnjoj sjednici neće izjašnjavati o rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka.

“Današnja sjednica je telefonska, jer je polovina članova CIK-a odsutna zbog odmora”, rekla je Pirićeva Srni, precizirajući da je Komisiji ostavljen rok od 15 dana od dana donošenja rješenja da se izjasni o njemu.

Ona je najavila da, nakon što je Agencija odbila žalbu CIK-a na navedeno rješenje, postoji mogućnost pokretanja upravnog spora pred Sudom BiH.

“Postoje i razmišljanja da se CIK obrati Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Izbornim zakonom, koji su očito u suprotnosti u pojedinim članovima”, dodala je Pirićeva.

Prema njenim riječima, CIK će se u narednim danima izjasniti o primljenom rješenju i o tome da li će izjave o imovinskom stanju biti skinute sa službene veb stranice.

Ne želeći da prejudicira odluku Komisije, Pirićeva je navela da će javnost o odluci biti pravovremeno informisana.

Agencija za zaštitu ličnih podataka uputila je sporno rješenje u petak, 29. jula, a CIK ga je primio u ponedjeljak, 1. avgusta.

Stav je Agencije da se objavljivanjem imovinskih kartona na veb-stranici krše principi obrade ličnih podataka, a prije svega princip pravednosti i zakonitosti, te princip mjere i obima podataka neophodnih za ispunjenje određene svrhe.

Posted by on 2011-08-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login