Podrška protestima građana Bosne i Hercegovine

SARTR

SARTR

Studio lutkarstva Sarajevo i Sarajevski ratni teatar žele na svoj način dati podršku Protestima za JMBG, zbog čega su za sve građane pripremili predstavu “Odkamena priča” koja će biti izvedena u četvrtak 13. juna u 18 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

Studio lukarstva Sarajevo i SARTR pozivaju građanke i građane, velike i male, sa ili bez JMBG-a da dođu na predstavu i svojim prisustvom daju podršku protestima u Sarajevu i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

“Odkamena priča” je lutkarska predstava inspirisana našom kulturnom baštinom, umjetnosti stećaka, povjesnih biljega o bosanskohercegovačkom državnom i kulturnom identitetu.

„I kad ne govore stećci ne šute” ureza dijak Hlepac, a autorica teksta Ljubica Ostojić dodaje ”I nije kamen mrtav, dušu on ima. I priču ima.”

A priča je to o Zlatorogu, Gorčinu i Kosari. Stara legenda koja govori o ljudskoj pohlepi, želji čovjeka da bude slavan i sebi najpreći, bez obzira na posljedice, jedna je od rijetkih primjera naše usmene narodne priče koja se temelji na opomeni čovjeku da zastane, zamisliti se i odabere šta mu je učiniti – ono što izabere to će mu i presuditi.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Posted by on 2013-06-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login