Podsjetnik na poplave u BiH ili kad smo jedni drugima bili ljudi

poplave BiH

poplave BiH

Katastrofalne poplave koje su zadesile region 2014.godine bile su događaj koji je najviše uznemirio, šokirao i uzdrmao, ne samo Bosnu i Hercegovinu, nego i cijelu regiju.

Kada je sredinom maja 2014. godine kiša počela padati, danima nije prestajala.

U prva dva dana, iz korita su se izlile rijeke Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge. Poplavljeni su Doboj, Maglaj, Šamac, Orašje, Domaljevac, Odžak, Brčko, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banjaluka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja. Ugroženo je bilo područje uz rijeku Savu. Do nekih mjesta moglo se doći samo čamcem ili helikopterom. U to vrijeme, u poplavljenim mjestima bilo je bolje imati gumeni čamac nego najskuplji automobil.
Tih je dana prevladala ljudskost, tih smo dana pomagali prvom komšiji, zvao se on Stipe, Savo ili Ahmet. Tih smo dana bili jedni drugima ljudi.

Nesreća koja je zadesila ovu zemlju dokaz je da je saradnja među običnim ljudima moguća. Solidarnost i međusobna pomoć nas običnih ljudi ostaje kao imperativ i godinu dana nakon nesreće i tragedije koje su nam se desile.

Da li je, nakon ovog katastrofalnog iskustva, naša država išta spremnija da se suoči sa izazovima slične vrste? – pitanje je na koje niko baš ne zna jasan odgovor. A on bi trebao i morao da postoji.

Posted by on 2016-05-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login