Pogledajte dokumentarni film o stećcima “U kamenu uklesano”

Dokumentarni film udruženja Futura “U kamenu uklesano” objavljen je online.

stećci Maculje
stećci

“S nama su stotinama godina, nalaze se svuda oko nas. Nalaze se uz stare antičke ceste, rimske puteve i srednjovjekovne ceste, stare gradine i gomile o kojima znamo jako malo. Stećci se često stavljaju u politički kontekst koje se javlja u različitim razdobljima naše historije.

Sličnosti se mogu pronaći u mnogim prahistorijskim i ranim civilizacijama, kako na Mediteranu, tako i na sjeveru Europe. Prahistorijske građevine, megaliti, stećci, ostaju i dalje skoro pa neistraženi. Ko su ti ljudi, jesmo li to mi? Zašto nam nedostaje dio historijske memorije, kako se sada suočiti s tim i na koji način? Jesmo li mi vanbračno dijete civilizacije o kojem se ne govori? Je li naša kolektivna memorija ugušena kroz vijekove od strane raznih carstava, imperija, modernih sustava?”, navodi se u opisu videa.

“Zašto druge nacije prihvaćaju svoju staru historiju, obogaćuju svoje identitete koje koriste u svakom mogućem smislu, privrednom, turističkom, političkom, kulturnom, itd., a mi ne? Kako je moguće da potencijal koji leži u smislu jačanja identiteta pojedinca i kolektiva ostaje neiskorišten?

U sistemu obrazovanja BiH ovoj temi nije dato na značaju, iako je naša stara historija razbacana svukud oko nas. Zbog čega? Što se dešava trenutno kada je u pitanju naša historija, tradicija i kultura? Gdje se nalazimo po tim pitanjima i kakve se aktivnosti provode trenutno? U kojem pravcu ide idealna slika, kada je u pitanju prihvaćanje samog sebe i drugoga? Kako izgledaju naši problemi sa aspekta naše historije, što se može naučiti i što se može primijeniti u funkciji razvoja modernog društva BiH?”, pitaju se u dokumentarcu.

Posted by on 2019-09-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login