Pojačana kontrola kretanja maloljetnika u Tomislavgradu

Tomislavgrad

Tomislavgrad

Policijska stanica u Tomislavgradu  do 31. maja provodi akciju pojačane kontrole kretanja maloljetnika koji se bez nadzora roditelja ili staratelja zateknu na javnim mjestima ili u ugostiteljskim objektima od 23.00 do 5.00 sati, potvrđeno je u MUP-u Livanjskog kantona.

Kontrolom će biti obuhvaćeni mlađi maloljetnici od 14 do 16 godina i stariji maloljetnici od 16 do 18 godina, a ukoliko budu zatečeni na javnom mjestu ili u ugostiteljskom objektu u navedeno vrijeme biće privedeni u policijsku stanicu i o tome će biti obaviješteni njihovi roditelji koji su dužni doći po svoju djecu.

O svakom pojedinačnom slučaju kršenja Zakona o javnom redu i miru koje počine maloljetnici policija će obavijestiti i opštinski Centar za socijalni rad, a ukoliko se roditelji ne odazovu pozivu ove ustanove, protiv njih će biti podnesene prekršajne prijave.

Prema Zakonu o prekršajima Livanjskog kantona, novčane kazne za mlađe maloljetnike iznose od 200 do 400 maraka, za starije maloljetnike od 100 do 300 maraka, a prijave se podnose protiv roditelja.

Za točenje alkoholnih pića maloljetnom licu u ugostiteljskom objektu na području Livanjskog kantona za vlasnika objekta predviđena je kazna od 300 do 500 maraka.

Posted by on 2012-04-29. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login