Pokrenuta istraga protiv Applea

Apple

Apple

Evropska komisija (EK) pokrenula je istragu protiv američke kompanije Apple zbog primjene antikonkurentske taktike prilikom prodaje iPhone i tehničkih ograničenja u cilju izbacivanja rivalskih kompanija sa evropskog tržišta, piše britanski Financial Times.

Na osnovu upitnika koji je prošle sedmice poslat na adrese nekoliko evropskih mobilnih operatera, EK će se fokusirati na uslove distribucije koji bi mogli da favoziruju Apple obezbjeđujući da nijedan rival ne osigura bolji prodajni ugovor.

Na vijest o pokretanju istrage, američki tehnološki gigant Apple je odgovorio da su njegovi ugovori u skladu sa evropskim zakonima.

Istraga je pokrenuta nakon pritužbi privatnih mobilnih operatora i trenutno je u prvoj fazi.

Prije pokretanja zvanične istrage, EK mora biti sigurna da Apple ima dominantnu poziciju na evropskom tržištu smartphone, što može biti teško dokazivo s obzirom na popularnost elektronskih uređaja Galaxy južnokorejske kompanije Samsung.

Posted by on 2013-05-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login