Pola miliona građana BiH gubi državljanstvo?

Bosna i Hercegovina, građaniNakon što Parlamentarna skupština (PS) Bosne i Hercegovine odbije da ispoštuje odluku Ustavnog suda BiH, od 1. januara 2013. naša zemlja mogla bi ostati bez polovine svoje dijaspore.

Naime, prema pisanju današnjeg Oslobođenja, predstavnici iz RS-a ponovo će, u srijedu, glasati protiv izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu BiH na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH čime će ovaj akt, zbog dva uzastopna negativna izvještaja, biti osporen u daljnjoj proceduri.

Time se stvara bojazan da bi više od pola miliona građana BiH od 1. januara 2013. moglo ostati bez bh. državljanstva. Na potezu je ili Ustavni sud ili Ured visokog predstavnika (OHR).

Akt je prijedlog ministra Novića (SNSD)

 

Podsjećanja radi, 1. januara 2013. ističe desetogodišnji rok do kojeg je OHR prolongirao primjenu ovih propisa u BiH, a nakon što prije toga ni za pet godina, koje su ostavljene od donošenja Zakona o državljanstvu BiH, to nije učinjeno.

Ustavni sud BiH također je naložio PSBiH da u roku od šest mjeseci, a najkasnije do sredine marta 2012, iz odredbi Zakona o državljanstvu BiH ukloni sporne članove 17. i 39. koji su ocijenjeni neustavnim. Ovakva odluka Ustavnog suda BiH donesena je sredinom septembra 2011, po apelaciji, u to doba, člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Iako su predložena rješenja zakona došla od Ministarstva civilnih poslova BiH, na čijem je čelu ministar Sredoje Nović (SNSD) iz RS-a, predstavnici tog entiteta u PSBiH ovo ne podržavaju.

Posted by on 2012-06-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login