Polarna hladnoća u BiH potrajaće još nekoliko dana

zima, hladnoćaEsktremno niske temperature zadržale su se i jutros u gradovima širom BiH. Meteorolozi toplije vrijeme najvaljuju tek od četvrtka.

Najhladniji grad u BiH jutros je bio Zenica, u kojem je izmjereno -21 stupnjeva Celzijusa. Isto toliko izmjereno je i na Bjelašnici.

Slijedi Sarajevo u kojem je izmjereno -18, te Ivan Sedlo i Tuzla sa -16 stupenjva Celzijusa. U Bugojnu i Goraždu izmjereno je -14, na Sokocu -13, te u Srebrenici i Stocu – 12 stupnjeva Celzijusa.

Dežurna meteorologinja u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Ismira Ahmović ističe kako će se ovakve temperature zadržati do četvrtka.

“Naredna tri dana bit će dosta hladno, pogotovo u jutarnjim satima. U petak se očekuje stabilno vrijeme, u Bosni će biti susnježice i snijega, a u Hercegovini kiša sa dosta toplijim vremenom”, kazala je Ahmović.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda također ističu kako rekord najniže temperature koja je 1940-ih bila -26,6 stupnjeva Celzijusa još uvijek nije premašen, te dodaju kako je sasvim je normalno da temperature u siječnju budu niske.

Ekipe Zimske službe Kantonalnog komunalnog javnog preduzeća Rad su i jutros na terenu i čiste snijeg. Trenutno je angažirano 30 specijalnih vozila i 90 radnika koji rade na ručnom čišćenju pješačkih prolaza, potvrdio je za RSE glasnogovornik Rada Mirza Ramić.

“Prohodne ulice su prvog, drugog, trećeg i četvrtog prioriteta. Poteškoće nam predstavlja snijeg kojeg stanovnici Sarajeva bacaju s krovova i dvorišta na soabraćajnice”, dodaje Ramić.

Nezapamćeni minusi

Tuzla je također jedan od najhladnijih gradova, u kojem je jutros izmjereno -16 stupnjeva Celzijusa.

U Službi za hitnu medicinsku pomoć u Tuzli ističu kako je u posljednjih nekoliko dana povećan broj pacijenata sa prelomima.

Beskućnici su smješteni u prihvatilišta, a većih problema nema niti s električnom energijom, centralnim grijanjem, kao niti s vodoopskrbom u ovom gradu, kaže direktorica Centra za socijalni rad Tuzla Sonja Brčinović.

“Dežuramo 24 sata. Pored ljudi koji se nalazi u stanju socijalne potrebe, kao što su beskućnici, srkbimo i za druge slučajeve”, naglašava Brčinović.

Ekstremno niske temperature širom Bosne i Hercegovine posljednjih dana su u brojnim bosanskohercegovačkim rijekama i jezerima stvorile sante leda.

Zaleđeno je i Boračko jezero. Osamdesetogodišnji Osman Žujo kaže da su ovakvi minusi u Konjicu nezapamćeni.

“Ovo je za ne vjerovati. Za Boračko jezero mi je čudo da se zaledilo. Kad se ono zaledi, to znači da je zima za neizdržati”, dodaje Žujo.

Rijeka Drina se u priobalnom dijelu kod Zvornika zaledila na više mjesta usljed niske temperature koja je posljednjih dana zahvatila ovo područje.

Zaleđene su i rijeka Bosna u Zenici, Sana u Sanskom Mostu, Vrbas u Banjoj Luci, ali i Jablaničko jezero.

U Višegradu su zbog hladnoće popucale cijevi, tako da su mnogi građani stali bez vode.

U Trebinju je izmjereno -9 stupnjeva, što je rekordna temepratura u posljednjih 30 godina.

“Meni ova hladnoća, s obzirom da sam u kolicima jako smeta. Zato vrijeme uglavnom provodim u kući, ušuškana pored vatrice”, kaže stanovnica Trebinja Milica Ječić, inače osoba s invaliditetom.

Iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku Federacije BiH uputili su apel poslodavcima da zbog vremenskih neprilika, u skladu sa Zakonom o radu, skrate trajanje radnog vremena.

Bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK je tokom vikenda imao oko 1.000 intervencija pomoći na cesti.

Posted by on 2017-01-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login