Policija tvrdi: Stotine osuđenih kriminalaca slobodno šeta Sarajevom

 

Baščaršija, Sarajevo

Sarajevo

Ubistvo vozača Gradskog saobraćajnog preduzeća Armena Dulića u ponedeljak u Sarajevu, nakon što je stao u zaštitu kolege, pokazalo je ponovo da ne postoji dovoljna zaštita onih koji prevoze i onih koji putuju na gradskim i prigradskim linijama. Nakon niza napada na vozače i revizore, te protesta uposlenika GRAS-a, Vlada Kantona Sarajevo preduzeće mjere zaštite i prevencije.

Svega 25 minuta trebalo je policiji da uhapsi Sulju Šehića, ubicu uposlenika GRAS-a Armena Dulića koji je štitio kolegu u autobusu kojim se vraćao kući. Kriminalistička obrada je u toku, a pronađeni su i ključni dokazi – nož kojim je ubijen Dulić, te krvava jakna.

Posljedica koja je ostala nakon što su zatajile institucije, koje su Šehića, odranije osuđivanog kriminalca, pustile da slobodno šeta gradom.

„Trista ljudi pravosnažno presuđenih šeta danas ulicama grada Sarajeva“, kaže ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac.

Policija je, navodi Pećanac, rasvijetlila sva krivična djela ubistava, hapsi u rekordno brzom roku, ali to nije dovoljno jer najčešće djeluju po posljedici, čiji je uzrok daleko od policije:

„Nažalost, na svako upozoravanje nadležnih institucija da imate pravosnažno presuđene koji šetaju gradom, svake godine pred izbore imate postavljanje kamena temeljca za objekte koji služe za izdržavanje kazne, koji se, u suštini, nikad ne dovrašavaju. Ovdje su zatajili mnogi segmenti u državi BiH, prije svega ministarstva pravde koja treba da se brinu ovome. Drugo, trebaju da nađu zakone koji su adekvatni, koji će u samom startu odvratiti ljude od bilo kakvih agresivnih ponašanja. A one koji su pravosnažno presuđeni, mislim da treba staviti tamo gdje im je mjesto – u zatvor“, konstatuje Pećanac.

Uposlenici GRAS-a nemaju zaštitu. Vozače često premlaćuju, a nisu rijetki ni sukobi sa revizorima. To se, navodi Rašid Hujdur, zamjenik predsjednika Sindikata ove firme, mora promijeniti, što su tražili i od Vlade KS:

„Naši zahtjevi su da riješi u Zakona o radu pitanje zaštiti na radu vozača i revizora na liniji“, navodi Hujdur.

Vlada KS je na vanrednoj sjednici osudila Dulićevo ubistvo, te donijela zaključke o preduzimanju mjera prevencije. U tom pravcu Ministarstvo unutrašnjih poslova KS pojačat će kontrolu na linijama na kojima su se događali napadi, a najavljeno je i postavljanje zaštitnih kabina za vozače.

Nezaštićeni su i putnici, kakav je u trenutku ubistva bio i Dulić. Sličan primjer dogodio se i ranije, kada je u sarajevskom tramvaju naočigled putnika, također nožem, ubijen Denis Mrnjavac.

Posted by on 2014-06-05. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login