Političari bez novih poruka

Predizborna kampanja u BiH ulazi u završnicu. Poruke kandidata se, prema ocjeni analitičara, godinama ponavljaju i nemaju snage da privuku neodlučne birače. I dalje je prisutno robovanje stereotipima i strahovima.

izbori, 2014Devetnaesti je dan zvanične predizborne kampanje političkih subjekata, odnosno kandidata koji se na općim izborima u BiH 2014. godine bore za pozicije u Predsjedništvu BiH, državnom i entitetskim parlamentima, predsjednika Republike Srpske (RS) i skupštine kantona u Federaciji BiH. Deset dana uoči izbora na bh. političkoj sceni, prema tvrdnjama analitičara, nema novih poruka. Sve je „već viđeno“, a generalna je ocjena da nacionalističke poruke i govor mržnje, barem u većim bh. centrima, nisu dominirali dosadašnjim tokom kampanje.

U BiH nema političara koji ne pozivaju na promjene, no jedino što ne bi mijenjali su pozicije koje godinama zauzimaju, tvrdi mostarski profesor Mile Lasić. Prema njegovim riječima, ova zemlja ima „glasne političare“ i glasače koje i ne zanima šta su političari poručili. „Nema progresivnih ideja. To su izanđale ideje napisane u programe koje ne čitaju ni politički prvaci. I nove stranke ne nude novu proevropsku političku kulturu već se kreću u šablonima vlastitih interesa i srodnosti po rođačkoj liniji ili partijskom savezu koji ne priznaje ideološke profilacije“, kaže Lasić.

Kampanja „tiha“ u Federaciji i „glasnija“ u RS-u

Nevladine organizacije tvrde kako u proteklih 19 dana uglavnom nije bilo konkretnih prijedloga za rješenja brojnih bh. problema. „Predstavnici političkih stranaka u prvom dijelu predizborne kampanje su se malim dijelom bavili predlaganjem rješenja svakodnevnih problema građana. Kampanja se uglavnom svodila na međusobne optužbe kandidata, te onim što stranke smatraju da su dobro uradile u prethodnom periodu“, kaže za Deutsche Welle predsjednik Alumni centra za interdiscplinarne postdiplomske studije (ACIPS) Anes Makul.

Istraživači ACIPS-a zaključili su da je za razliku od prethodnih godina u Federaciji BiH primjetna „tiha“ kampanja, dok je kampanja u Republici Srpskoj (RS), gdje se dva suprotstavljena bloka međusobno optužuju za nesposobnost i malverzacije „glasnija“. U manjim mjestima u RS-u, posebno u istočnoj Hercegovini, primjetno je da pojedine stranke u predizborne svrhe koriste simbole četničkog pokreta i(ili) simbole susjedne Srbije.

Robovanje stereotipima i strahovima

Marketinški stručnjaci ocjenjuju da poštenje u predizbornoj kampanji gotovo da ne igra nikakvu ulogu i da je postalo „potpuno normalno“ koristiti manipulatorske metode kako bi se došlo do željenog cilja. No, veliku odgovornost za sve što je dobro ili loše u predizbornom i izbornom periodu, snose birači, smatra komunikolog Nazif Hasanbegović. „Na žalost, čini se da u poslijeratnoj BiH nije došlo do značajnijeg evoluiranja bh. javnog mnijenja. Mi kao birači još uvijek robujemo stereotipima, strahovima i kao da nismo spremni izaći iz tog kruga“, kazao je Hasanbegović za BH radio 1.

Analitičari strahuju da bi ova predizborna kampanja mogla biti „prljavija“ od svih dosadašnjih, a pojedini u tom kontekstu podsjećaju i na nedavna hapšenja političara osumnjičenih za utaju poreza. U predizbornoj kampanji pojedinih stranaka i kandidata, u znatnoj su mjeri prisutne vanjsko-političke teme, prije svega kriza u Ukrajini i odnosi sa Rusijom. Analitičari su ocijenili da je i postavljanje improviziranog krsta na Zlatištu iznad Sarajeva u funkciji izborne kampanje. Izborna kampanja u BiH počela je 12. septembra, a trajat će do 11. oktobra u 7:00 sati, kada počinje izborna šutnja.

dw / bih-x

Posted by on 2014-10-01. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login