Politika i ljubav teme filmskog festivala u Veneciji

Venecija

Venecija

Počinje 71. venecijanska Mostra, jedan od najstarijih i najuglednijih filmskih festivala u svijetu. Glavne teme filmskog festivala u Veneciji, koji će trajati do 6. septembra, biće politika i ljubav. Festival će otvoriti crna komedija “Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)” meksičkog filmskog redatelja Alejandra Gonzaleza Inarritua.

U službenom programu Mostre od 27. avgusta do 6. septembra bit će prikazani filmovi 39 nacionalnih kinematografija u četiri festivalske programske cjeline “Venezia 71″, “Izvan konkurencije”, “Horizonti” i “Venecija – klasici”.

U trci za “Zlatnog lava” našao se film “Rez” Fatiha Akina, poznatog Njemačkog autora turskog porijekla, koji se bavi zločinom nad stotinama hiljada Jermena početkom 20. vijeka.

U Turskoj se, za razliku od istorijskih knjiga, ni danas ne govori o tim zločinima kao o genocidu.

Akin u svom filmu priča o mladom zanatliji koji je u pokolju razdvojen od svoje porodice i nakon toga se daje u potragu za svojim kćerima.

Turska je spremna za jedan ovakav film – rekao je optimistično Akin u intervjuu za jedan tursko-jermenski list. Ali, stvari baš i ne stoje tako – navodi “Dojče vele”.

Naime, Akin je već morao da odustane od planiranog projekta o ubistvu jermenskog novinara Hrankta Dinka, jer nije našao turskog glumca koji bi pristao da ga igra?!

Svi glumci ocijenili su scenario kao “predrastičan”. Pošto Akin nije želio da bilo koga izloži opasnosti – morao je da odustane.

Akinov film neće biti jedini politički film u Veneciji.

Publika će moći da pogleda i francuski film o ratu u Alžiru, američka produkcija bavi se modernim načinom ratovanja bespilotnim letjelicama, a u jednom drugom američkom Filmu radnja se vrti oko problema manipulacije nekretninama i posljedicama po “male” ljude.

U Veneciji će ove godine najviše biti francuskih i italijanskih filmova.

Dosta novca daju Nijemci – tako je Njemačkim parama napravljen film švedskog režisera Roja Andersona, poznatog po satiričko-nadrealističkom pogledu na svijet.

Njemačko-turska koprodukcija pomogla je Film “Sivas” Kana Mijdecija, turskog redatelja koji radi i živi u Njemačkoj.

Osim politike, u programu Venecije biće i dosta melodrama.

Holivudska zvijezda Al Paćino u “Manglehornu” glumi muškarca koji ne može da prežali svoju izgubljenu ljubav.

Italijanski Film “Gladna srca” priča o paru u Njujorku čija veza zbog dramatičnih okolnosti biva stavljena na probu.

Sa velikim interesom i napetošću iščekuju se filmovi iz Irana i Rusije – prije svega novi filmovi Iranke Rakshan Bani-Etemad i Andreja Končalovskog.

Festival otvori jedan “laganiji” film – komedija meksičke rediteljske zvijezde Alehandra Gonzaleza Inaritua u kojoj Majkl Kiton igra “ocvalog” glumca koji se bori za dostojanstveni završetak karijere.

Redateljski ekscentrik Abel Ferara stiže sa filmom “Pasolini” koji govori o zadnja 24 sata kultnog italijanskog filmskog autora Pijera Pasolinija.

U službenom natjecateljskom programu festivala bit će prikazano ukupno 55 dugometražnih filmova, od čega 54 svjetske i jedna međunarodna premijera, a u konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu Zlatni lav ove će se godine naći i dugometražni igrani film “Takva su pravila”, hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića.

Posted by on 2014-08-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login