Politika ovladala i najstarijim bh. univerzitetom

Skupština Kantona Sarajevo je usvojila kontroverzni Zakon o visokom obrazovanju. Prema mišljenju akademske zajednice, početak njegove provedbe kraj je autonomije Univerziteta u Sarajevu, dok iz kantonalne Vlade tvrde da će uvesti reda u financijsko poslovanje najstarijeg univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Univerzitet u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu

Netransparentnost i izostavljanje akademske zajednice iz kreiranja Zakona o visokom obrazovanju jedna je od najvećih zamjerki rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja.

“Ovo je, zapravo, zakon koji je sastavljen od dijelova onog bivšeg Prijedloga zakona koji je povučen na doradu i novih amandmana na koji su imale pravo političke partije i Vlada, a nije akademska zajednica”, ističe Škrijelj.

Neobično je da se ovakav Zakon donosi tijekom godišnjih odmora, primjećuje Škrijelj.

“Suštinski, u ovom zakonu imaju ‘dva zakona’ – Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o Univerzitetu u Sarajevu. U Zakonu o visokom obrazovanju, koji će primjenjivati svi ostali univerziteti, osim Univerziteta u Sarajevu, je liberalnije postavljen odnos Upravni odbor i Univerzitet. Tamo nije predviđeno da Upravni odbor može smjenjivati rektora. Tamo decidno piše da Senat bira i razrješava”, objašnjava Škrijelj.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović na to kaže: “Iznose se argumenti kako u Upravnom odboru većinu imaju predstavnici Vlade, međutim, to su dezinformacije, Većinu u Upravnom odboru imaju predstavnici Senata Univerziteta u Sarajevu”.

Usvajanjem ovog zakona, Univerzitet bi do 2019. godine trebao prijeći i na trezorsko poslovanje.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković tvrdi da se time nastoji uvesti red u financijsko poslovanje Univerziteta.

“Imam pitanje za sve njih – zar je problem da budžetirate svoj novac kako to radimo svi mi ostali u sistemu i da planirate svoja službena putovanja, da nam pokažete kolike su vam plate, da povećate svoje prihode pa sve to unesete u budžet i ponovno novac ostane vama? Ništa tu ne vidimo sporno. Vidimo samo glasno protivljenje nekih za koje mislim da nisu pošteni prema cijeloj ovoj priči”, dodaje premijer Konaković.

S druge strane, prorektor za financije Univerziteta Sarajevo Željko Šain upozorava da će to ugroziti brojne međunarodne projekte Univerziteta.

“Nitko izvana neće dati da mu novac ide na budžetski račun. Zato sam se osobno zalagao da imamo trezor, ali na nivou Univerziteta. Ne zaboravimo, Univerzitet je sui generis, svuda u svijetu”, navodi Šain.

Studentski parlament Univerziteta Sarajevo koji se u javnosti smatra bliskim Stranki demokratske akcije (SDA), stao je uz Vladu i podržao donošenje Zakona.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Merim Serdarević kaže da su se vodili željom za reformama, a ne stranačkim instrukcijama.

“Naša politička partija je država Bosna i Hercegovina. I ko god radi u interesu nje i mladih ljudi, mi smo uz njega. Podržavamo autonomiju Univerziteta, ali podržavamo set studentskih prava iz ovog zakona i to je naš zvaničan stav”, navodi Serdarević.

Zakon je usvojen podrškom 22 zastupnika, a njih devet ih je bilo protiv.

“Mi smo imali tamo situaciju u kojoj je SDA, potpomognuta SBB kartelom (Savez za bolju budućnost, SBB) željela da usvoji Zakon. Stekao sam dojam da mnogi od tih zastupnika u stvari samu bit univerze ne razumiju i da glasaju na način na koji je neko već unaprijed odlučio”, opisuje atmosferu sjednice profesor Nerzuk Ćurak.

Zakon koji se više bavi uređivanjem Univerziteta nego kvalitetom obrazovanja stupa na snagu osmog dana objavljivanja u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

Posted by on 2017-08-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login