Poljaci ne opraštaju Nijemcima što su im ubili bizona

Miran evropski bizon – samotnjak koji je mjesecima šetao po zapadu Poljske, prolazeći kroz sela, ne plašeći se ljudi, ustrijeljen je čim je preplivao Odru i pojavio se u Njemačkoj.

bizon

bizon

To je probudilo aveti njemačko-poljske istorije i na internetu izazvalo do sada neviđeni talas govora mržnje među Poljacima protiv Nijemaca.

Bizon je posljednje tri godine slobodno živio u Lubuskom vojvodstvu na granici s Njemačkom. U kojem god selu ili mjestašcu se pojavio izazivao je senzaciju i divljenje Poljaka. Bizon je simbol svjetske prirodne baštine, posljednje velike evropske prašume, Bjalovježe na granici sa Bijelorusijom, a još u prvoj polovini prošlog vijeka bio je označen za skoro izumrlu životnjsku vrstu.

“Pogledao bi na jednu, pa na drugu stranu, kao da čeka da prođu automobili. Potpuno miran, kao da je sasvim pitom. Kao da je u svojoj kući, kao da voli ljude”, kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 Jaroslav Bonk koji je snimio bizona u mjestu Ovčare na granici sa Njemačkom.

U srijedu je bizon od 900 kilograma prvi put u svojim lutanjima preplivao Odru i prešao na njemačku stranu, gdje je izazvao paniku.

Njemačke lokalne vlasti su prvo riješile da ga uspavaju i uhvate, ali pošto niko od obližnjih veterinara nije bio u stanju to da učini, jednostavno su naredili da se ubije, umjesto da su stupili u kontakt s poljskim vlastima ili njemačkim stručnjacima iz zoo-vrtova da nađu rješenje.

Vijest da je bizon, omiljeni među Poljacima, ubijen čim je stupio na njemačko tlo, izazvala je neviđeni talas govora mržnje protiv Nijemaca na poljskim društvenim mrežama, a ulje na vatru dolivaju i političari.

“Pošao momak da traži djevojku u Njemačkoj, a Nijemci ga upucali. Možda uz ekologe da koju kažu i njemačke feministkinje”, poručio je na Tviteru potpredsjednik Sejma poljskog parlamenta iz vladajuće stranke Pravo i pravda Joahim Brudjinjski.

Uz aveti poljsko-njemačke traumatične istorije, ubistvo evropskog bizona “Poljaka” čim je ušao u Njemačku pokrenulo je i govor mržnje na aktuelne teme, protiv odluke Njemačke da primaju izbeglice.

“Možda je u muslimanskim državama takav običaj, da pucaju na evropske bizone”, “Naravno, a oni muslimanski divljaci ne predstavljaju opasnost za njihovu bezbijednost”, “A da i sa islamskim teroristima budu tako efikasni”, neki su iz mnoštva komentara koje prenosi poljski list “Gazeta viborča”.

Bizon-lutalica izdvojio se prema tvrdnjama poljskih eksperata iz jedinog divljeg, slobodnog stada zapadno od Visle blizu vojne baze u Dravu Pomorskom. Taj bizon nije bio među 20 odsto jedinki iz tog stada od 150 evropskih bizona koji imaju elektronske ogrlice pomoću koji ih prate naučnici i lovočuvari.

Posted by on 2017-09-17. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login