Poljaci podižu spomenik Wikipediji

WikipedijaPrvi spomenik Wikipediji u svijetu će podići Poljaci u gradu Slubice smještenom u blizine granice s Njemačkom. Učinit će to u znak priznanja demokratskoj prirodi tog web projekta i društvenom naporu kojim se vodi.

Slubice, najmanji poljski univerzitetski grad, 22. oktobra otkrit će spomenik Wikipediji, najvećoj svjetskoj internetskoj enciklopediji.

Četiri muške figure koje iznad glava nose velik globus sastavljen od puzzli, simbola Wikipedije, rad su armenskog kipara Mihrana Hakobjana.

Krzystof Wojciechowski, direktor Collegium Polonicuma, godinama se borio za postavljanje spomenika, a u financiranju mu je pristao pomoći gradonačelnik Tomasz Cisewicz uplativši 15 hiljada eura iz gradskog proračuna. Nada se, među ostalim, kako bi spomenik Wikipediji mogao privući turiste u Slubice.

Wikipedija sa svojih 30 miliona članaka na gotovo 300 jezika revolucionaran je projekt, navodi Wojciechowski odavajući priznanje bezimenim autorima koji ulažu golem trud i vrijeme u pisanje članaka.

“Za mene je to znak da je društvo još spremno i voljno učiniti nešto nesebično i da još ima nade za ovu civilizaciju”, rekao je Wojciechowski.

Posted by on 2014-10-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login