Poljoprivreda nakon poplava: Nova sjetva danas – sutra će već biti kasno

poljoprivreda, sjetvaNova sjetva na poplavljenim područjima je moguća, ali se sa tim dugo čeka. Ukoliko se žele smanjiti milionske štete, u akciju se mora krenuti odmah danas, jer već sutra će biti kasno, kažu naši sagovornici, odgovarajući na pitanje da li se kasni sa novom sjetvom, te da li je ona moguća i isplativa nakon katastrofalnih majskih poplava koje su pogodile BiH.

Profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu dr. Hamid Čustović kaže da poplavljeno područje treba selektivno posmatrati, jer nije cijelo područje jednako stradalo i nisu štete na svim područjima i parcelama jednake.

Negativne konsekvence

– Imate područja gdje je kraći period ležala voda. Ako se voda na vrijeme povukla i ako je zemljište suho, te ako se već posijalo, onda bi se moglo tu nešto očekivati. Međutim, imate područja u kojima voda još leži i trebat će čekati da se zemljište isuši i obradi za novu sjetvu. Mislim da je za to kasno, kaže profesor Čustović.

Mišljenja je da bilo koja sjetva od sada, unaprijed, ako već nije urađena, može imati negativne konsekvence.

– Ne očekujem nikakve značajne prinose i ne vjerujem da se takav postupak može isplatiti. Po mom dubokom uvjerenju, bilo bi najpametnije da u vezi s tim, pogotovu na tim područjima gdje je voda ležala više od 20 dana, tim ljudima država u potpunosti nadoknadi štetu. Da se te površine na neki način saniraju, da se očiste od smeća i svega ostalog, da se zaore organska materija koja tu postoji, da se preore zemljište i izloži suncu i u toku ljeta da dođe do rehabilitacije, te da se pripremi za jesenju i proljetnu sjetvu. To bi, po mom mišljenju, bilo mnogo efikasnije nego se sada upuštati u avanturu nove sjetve, smatra Čustović.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača FBiH Avdo Muslimović kaže da je ova godina, nažalost, izgubljena za poljoprivrednike koje je zadesilo stanje katastrofe.

– Samo kad zamislite da treba dosta vremena da se izvrši analiza zemljišta, da se dezinfikuje, da se pripremi… Moguće je da ima područja koja odgovaraju i klimatski i vremenski da se nešto uspije, ali to je sve simbolično u generalnom smislu. Gledajući poplavljena područja, nemoguće je ove godine očekivati prinose ni izbliza onima koji bi se mogli dobiti, kazao je za Oslobođenje Muslimović.

Napomenuo je da je nekoliko puta uputio apel, kako domaćim, tako i međunarodnim institucijama, da se djeluje efikasnije, jednostavnije, direktno sa poljoprivrednim proizvođačima: da se dostave sjemena, da se izvrši vakcinacija stoke, da se slušaju mjere i upute struke, kako bi se što prije došlo do oporavka.

– Siguran sam, na osnovu naših podataka sa terena, da oporavka neće biti za dvije godine. Struci treba dati prvo mjesto da kaže šta je to moguće, kako proizvoditi i sve ono što prati poljoprivredu. Za neke stvari mislim da je kasno, ali ne bih želio da uzimam poziciju struke i stručnjaka. Oni su ti koji mogu dati mišljenje da li je moguće izvršiti sjetvu, kaže Muslimović.

Dodaje da, generalno, treba djelovati odmah i što hitnije preći sa riječi na djela, zaobići prepreke, začkoljice i papirologiju.

Egzistencija

– Vidite kako se djeluje u susjednim državama. Sve se može zaobići, cijeli taj ceremonijal, da se ode direktno u pogođena područja. Apeliram na sve institucije da djeluju već danas, sutra je već kasno, da pomognu tim ljudima, jer i njihova egzistencija, kao i egzistencija svih građana zavisi od proizvodnje hrane, naglašava Muslimović.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a, mišljenja je da nema osnova za priču o zagađenom zemljištu, te da se u ovom trenutku vrlo uspješno mogu sijati rani hibridi kukuruza.

– Priča o zagađenoj zemlji je besmislena, kao da je voda prešla preko nekakvog otpada, nuklearnog smetljišta, pa je sad sve ispod zagađeno. Stari svijet je pričao da je poslije poplave zemlja obnovljena, da će biti plodna… što i jeste. Godine poslije poplava budu rodne. Ovo što se desilo, desilo se. Štete u poljoprivredi su velike, ali nema nikakve zagađene zemlje, nikakve opasnosti po ljude, tvrdi Usorac.

Posted by on 2014-06-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login