Poljoprivrednici najavili proteste za 23. februar

poljoprivrednici, FBiH, blokadaPoljoprivrednici iz RS najavili su proteste 23. februara, a oni između ostalog traže smjenu Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Steve Mirjanića i Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Poljoprivrednici iz RS najavili su proteste 23. februara, a oni između ostalog traže smjenu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Steve Mirjanića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Poljoprivrednici odbacuju Nacrt pravilnika o raspodjeli podsticaja za 2017. godinu i traže da on bude isti kao kod njihovih kolega u Federaciji. Traže i da Ministarstvo poljoprivrede RS javno obajvi sve isplate sredstava za 2015. i 2016. godinu, jer smatraju da se dijelu novca gubi trag.

Od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa traže uvođenje “plavog dizela” i zaštitnih mjera za poljoprivredu. Za izmirenje dugova od prošle godine, Vladi su dali rok do polovine marta.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske kaže da je osnovni zahtjev poljoprivrednika donošenje Pravilnika koji će biti usklađen sa Pravilnikom Federacije BiH, a poljoprivrednici insistiraju i na isplatu svih dugovanja u roku od mjesec dana za čitavu poljoprivredu.

“Zbog stanja u poljoprivredi koje je svakim danom sve teže, mi tražimo i smjenu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Steve Mirjanića, to su zahtjevi koji se tiču RS. Kada je riječ o stanju na državnom nivou, onda su naši zahtjevi zaštita domaće proizvodnje, plavi dizel po hitnom postupku, kao i smjena Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, jer nije ostvaren plavi dizel i nije ostvarena zaštita domaće proizvodnje”, rekao je za BUKU Usorac.

Kada je riječ o poljoprivrednicima u BiH, Usorac kaže da je situacija veoma teška, pa čak i katastrofalna.

“Gora nije nikad bila, a i ne može biti, a ako bude stanje gore, u BiH će nestati poljoprivrede”, ističe Usorac.

Protest upozorenja organizuje se 23. februara u Gradišci, a isti protest biće održan i na raskrsnici puteva Gacko-Trebinje, na koji će izaći poljoprivrednici iz Hercegovine.

“Ovo je protest upozorenja, bez ikakvih zatvaranja granica. Želimo pokazati da možemo protestovati. Mi nismo htjeli da protestujemo protiv svoje države, pokušavali smo na razne načine da dođemo do nekog dogovora, ali nažalost u tome nismo uspjeli”, kaže Usorac.

Milorad Arsenić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja mljekara RS, rekao je juče da su poljoprivrednici prinuđeni na ovaj korak.

“Protesti su u Gradišci 23. februara u 12 sati. Mi smo prinuđeni, mi ćemo se u velikoj mjeri odazvati. Opšte je raspoloženje da se iskaže nezadovoljstvo, mi nemamo drugog izbora. To je protest upozorenja”, rekao je Arsenić.

Posted by on 2017-02-20. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login