Poljoprivrednici zabrinuti: Toplo vrijeme upropastiće usjeve

poljoprivredaNeuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine izazivaju mnogobrojne probleme.

Stručnjaci upozoravaju da ukoliko u ovom mjesecu ne dođe do zahlađenja, posljedice u poljoprivrednoj proizvodnji će se osjetiti već u proljetnom periodu.

U Bosni i Hercegovini prosječna dnevna temperatura u januaru se kreće oko 15 stupnjeva, što je izazvalo „bujanje prirode“ kao u aprilu. Ovakvo vrijeme ne samo da ne pogoduje običnim ljudima, već ni onima koji žive od voćarstva i poljoprivrede, tim prije jer su pojedine voćke u cvatu, a toplo vrijeme ostavilo je traga i na zasijanom poljoprivrednom zemljištu.

„Ja imam u plasteniku proizvodnju cvijeća i sad su već npr. ciklame u cvatu, ali kada bi došli hladniji dani to bi usporilo vegetaciju. Bojim se da neće nešto biti i da baš pred Osmi mart ne procvatu. Može se svašta desiti. Baš je teška godina. Nezgodna“, kaže Samir Dinar, poljoprivrednik iz Visokog koji već godinama uzgaja cvijeće i povrće.

Muku sa toplim vremenom muče i pčelari, jer su poljske biljke koje cvjetaju tek u proljeće sada u cvatu. To je razlog zbog kojeg pčele napuštaju košnice u potrazi za polenom.

Prema riječima trebinjskog pčelara Radivoja Maksimovića, one troše zimske zalihe, a nedostatak hrane koju ne pronalaze bi mogao izazvati pomor:

„Ima već pčelinjaka koji su stradali sto posto. Ima pčelara koji su imali 100 košnica, a sada im je ostala svega jedna ili dvije“, kaže Maksimović.

Zima bez snijega i mraza negativno će se odraziti i na cjelokupnu poljoprivredu jer se bolesti i štetnici zadržavaju u zemljištu i na biljkama, upozoravaju i na sarajevskom Poljoprivredno-prehrambeno fakultetu.

Ukoliko do kraja mjeseca ne dođe do zahlađenja, posljedice u poljoprivrednoj proizvodnji će se osjetiti već u proljetnom periodu i kod ranih sorti, kaže Hamid Ćustović, profesor na ovom fakultetu.

„Voćarstvo je najosjetljivije iz razloga što se u voćarstvu sve više javlja različitih štetnika i bolesti, a zaštita je dosta složena, skupa. Zbog toga se bojim da će ta pojačana zaštita, pojačane mjere, veća ulaganja imati odraza i da mogu imati negativne posljedice na prizvodnju“, navodi Ćustović.

S obzirom na klimatske promjene, poljoprivrednici i voćari će morati uložiti više u zaštitu biljaka, napominje profesor Ćustović. Stoga je, kako navodi, realno očekivati i rast cijena proizvoda:

„Osjetljivost pojedinih kultura dolazi sve više do izražaja. To podrazumijeva poskupljenje u proizvodnji, veći intenzitet zaštite, čitav niz problema koje će ovakvo stanje izazvati.“

No, rast cijena poljoprivrednih proizvoda bio bi udar na građane Bosne i Hercegovine, koji, ionako, jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Istovremeno, to bi ugrozilo i domaću proizvodnju koja i sada teško konkurira jeftinim uvoznim proizvodima.

rse / bih-x.info

Posted by on 2014-01-17. Filed under Vijesti iz BH gradova, Visoko. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login