Poljska i Turska podižu trgovinsku razmjenu na 10 milijardi dolara

dolarPredsjednik Privredne komore za saradnju Poljske i Turske Marek Nowakowski izjavio je da dvije zemlje u narednih pet godina planiraju povećati obim međusobne trgovine na 10 milijardi dolara, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Nowakowski je za agencije Anadolija kazao da se bilateralni odnosi dvije zemlje ne trebaju zadržati samo na trgovini, nego trebaju obuhvatiti i investicije.

Također, Poslovno vijeće Turske i Poljske planira u narednom periodu da okupi privrednike iz obje zemlje kako bi dostigli veći stepen bilateralne trgovine i investicija.

Isto tako, dvije zemlje planiraju da u narednom periodu održe nekoliko sastanaka kako bi pomogli privrednicima tih zemalja da dobiju potrebne informacije o uslovima za ulaganje.

Inače, Poljska je trenutno jedna od zemalja Evropske unije sa kojom Turska ima vrlo razvijenu ekonomsku saradnju.

U 2012. godini izvoz Turske u Poljsku je iznosio 1,85 milijardi dolara dok je uvoz iz Poljske u Tursku iznosio oko 3,05 milijardi dolara.

Posted by on 2013-08-24. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login