Poljska kritična prema evropskoj migrantskoj politici

imigrantiPoljska premijerka Beata Szydlo u srijedu je navela napad u Manchesteru u kome je poljski bračni par poginuo kako bi ojačala protivljenje njene vlade planu EU da države članice dijele migrantsko breme.

Szydloj je govorila uoči parlamentarnog glasanja koje je tražila opozicija o smjeni ministra odbrane Antoni Macierewicza.

Ona je pohvalila Macierewicza, rekavši kako on želi snažnu vojsku koja je u stanju da se suprotstavi prijetnjama među kojima je i terorizam.

Pozivajući se na sigurnosne razloge, njena populistička vlada odbacuje pritisak iz EU na Poljsku da prihvati unaprijed određeni broj migranata, čak i po cijenu suočavanja sa sankcijama. Prethodna vlada u 2015. godini je pristala da prihvati do 10.000 izbjeglica koji bježe pred sukobima, ali ja vlada Szydlove poništila tu odluku.

Szydlo je izjavila da Poljska”neće učestvovati u ludorijama briselske elite”.

Kazala je da Poljska pruža pomoć ljudima u izbjegličkim logorima na Bliskom istoku.

Govoreći o napadu u kome je poginuo poljski bračni par koji je ostavio njihove dvije kćerke siročadima, ona je upitala: “Kuda ideš Evropo? Podigni se s koljena i trgni se iz letargije ili ćeš svakog dana plakati nad svojom djecom”.

Ona je iskazala podršku Macierewiczevim mjerama na reorganizaciji oružanih snaga tvrdeći da Evropa treba odlučiti “da li želi političare koji kažu kako se trebamo naviknuti na napade i koji nazivaju terorističke napade “incidentima” ili želi političare koji su snažni, koji uočavaju prjetnju i bore se protiv nje, poput Antoni Macierewicza”, prenosi Associated Press.

Posted by on 2017-05-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login