Poljski predsjednik ne ide na 75. godišnjicu Auschwitza

Na komemoraciju u povodu 75. godišnjice oslobođenja zatvorenika koncentracijskog logora Auschwitz u Jeruzalem ove sedmice stižu šefovi 41 države, a događaj će biti popraćen raspravom o antisemitizmu našeg doba.

Auschwitz
Auschwitz

Okupljanje u memorijalnom institutu Yad Vashem u četvrtak, gdje će domaćin biti izraelski predsjednik Reuven Rivlin, “najveći je politički događaj” od osnivanja Izraela 1948. godine, kazao je portparol Lior Haiat na briefingu u Jeruzalemu.

Dosad najveći broj učesnika komemoracije odražava “važnost sjećanja na Holokaust i borbu protiv antisemitizma danas”, rekao je.

“Antisemitizam je svjetski problem. Nije to samo problem Izraela”, rekao je Haiat na briefingu.

Visokopozicionirani diplomat, koji je želio biti neimenovan, rekao je da Izrael svojim pozivom ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu na komemoraciju želi odati priznanje ulozi koju je Crvena armija imala u pobjedi nad nacističkom Njemačkom i oslobađanju koncentracijskih logora u istočnoj Europi, među kojima je Auschwitz.

U Jeruzalem stižu i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, francuski Emmanuel Macron, britanski princ Charles i američki potpredsjednik Mike Pence.

Ruski predsjednik treba u Jeruzalemu svečano otkriti spomenik u čast žrtvama nacističke opsade Lenjingrada kojih je od 1941. do 1944. godine umrlo 800.000.

Putin, Macron i britanski princ Charles trebaju posjetiti i okupiranu Zapadnu obalu i ondje razgovarati, svaki odvojeno, s predsjednikom Palestinske vlasti Mahmudom Abasom.

Na komemoraciju ne dolazi poljski predsjednik

Na komemoraciju ne dolazi Andrzej Duda, predsjednik Poljske, na čijem je tlu bio Auschwitz jer nije pozvan da održi govor u spomen na milione Židova ubijenih tokom Drugog svjetskog rata.

Sve se odvija u razdoblju napetosti između Dude i Putina, koji je nedavno optužio Poljsku za dosluh s Hitlerom i antisemitizam uoči Drugog svjetskog rata.

Posted by on 2020-01-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login