Položaj žena u politici je užasavajući

Sarajevo

Sarajevo

Udruženje Infohouse i fondacija Cure, uz podršku Fondacije “Heinrich Böll”, organizovali su u Sarajevu javnu diskusiju o temi “Žene u političkom životu BiH – pogled iz parlamenta”.

Direktorica Udruženja Infohouse Dženana Alađuz pojasnila je da već nekoliko godina, zajedno s fondacijama Cure i Heinrich Böll, pokušavaju vratiti malo smisla u bh. politiku, a koliko uspijevaju vidljivo je na svakim izborima.

“Od oko 140 općina žene vladaju samo u pet, što je više nego sramotno. Položaj žena u politici je užasavajući i ono malo žena koje su uspjele da se probiju pored svojih stranačkih kolega namaju nikakvu podršku” – naglasila je Alađuz.

Dodala je da se dešava da žene koje su na izborima dobile više glasova od muškaraca, stranački šefovi nagovore ili primoraju da te glasove prepuste nekom kolegi.

Alađuz je upozorila da lideri bh. političkih stranaka ponovo pokušavaju nametnuti zatvorene liste, što bi bilo pogubno za žene u politici.

“Na svim nivoima vlasti u BiH žena ima maksimalno 17 posto a 1985. ih je bilo 25 posto što pokazuje da nazadujemo umjesto da napredujemo” – precizirala je ona.

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasmina Zubić izjavila je da je žena sama najpozvanija da sama izbori svoje mjesto u političkom životu, ali i da dosad nije postignuta puna afirmacija žene.

“Mislim da su žene same najviše krive što nisu prisutnije u društvenom životu jer još nije potpuno sazrela svijest, prvenstveno žena da podrže uspjeh druge žene da bi postigle zajednički uspjeh” – naglasila je Zubić.

Dodala  je da je u bh. društvu vrlo prisutan patrijarhalni odnos prema ženi te da i same žene smatraju da im je mjesto u kući s djecom i da su one stub porodice koji je u drugom planu kad je u pitanju javni život.

“Kada žene razviju svijest da mogu javno odati priznanje drugoj ženi moći će zajedno uspjeti i svojm muškim kolegama dati do znanja da vrijede i  da se u njih mogu pouzdati i samim tim će se izboriti da sve zakone i propise donose da bi našoj djeci i svim budućim generacijama bilo bolje” – kazala je Zubić.

Hafeza Sabljaković, poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjedavajuća Kluba parlamentarki FBiH, rekla je da je jako teško biti žena u politici jer velika većina žena pored svog posla ima i porodicu o kojoj mora brinuti i sve ostale poslove koje kao žena mora obavljati.

“Politika je dodatni teret za ženu, ali sve žene koje iskreno žele nešto uraditi za društvo i državu moraju se žrtvovati i vjerujema da će ta žrtva biti prepoznata i da će žene biti na čelu institucija kao što su Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH i da će tada Bosna i Hercegovina biti ljepša i bolja” – smatra Sabljaković.

Istakla  je da se žene u politici često susreću s problemima kao što je nedovoljna podrška same stranke iz koje dolaze i nedovoljna podrška kolega u institucijama, jer često inicijative koje predlože žene budu nedovoljno saslušane i automatski odbačene.

” Trenutni ambijent u BiH je vrlo siv i ružan i niko ne vidi svjetlo na kraju tunela, ali ja ga vidim sa ženama na čelu svih bitnih državnih i federalnih institucija, zajedno s kolegama koji će u nama prepoznati veliki potencijal, snagu, volju i hrabrost da za našu djecu stvorimo nešto bolje od onoga što trenutno imaju” – potcrtala je Sabljaković.

Posted by on 2013-11-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login