Pomoć BiH od 400.000 dolara za projekte prilagođavanja na klimatske promjene

klimatske promjeneZeleni klimatski fond zainteresovan je za ulaganje u projekte mitigacije i prilagođavanja na klimatske promjene u BiH – rečeno je tokom ministarske sesije Okvrine konvencije o klimatskim promjenama UN-a (UNFCC), u Bonu, a kojoj prisustvuje i bh. delegacija.

Potpredsjednica Vlade i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić predvodi delegaciju BiH, budući da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nadležno za provođenje Okvirne Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama uime BiH.

Na sesiji učestvuju ministri i predstavnici  više od 200 zemalja članica Ujedinjenih nacija, a jedan od ciljeva ove konferencije jest osiguranje globalne politike u borbi protiv klimatskih promjena i osiguranje podrške vlada novom univerzalnom sporazumu o klimatskim promjenama koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude usvojen u Parizu, krajem  godine, saopćeno je danas iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Tokom današnjih aktivnosti u okviru sesije, delegacija BiH sastala se s predstavnicima Sekretarijata Zelenog klimatskog fonda (Green Climate Fund- GCF) i njihovom izvršnom direktoricom Helaom Cheikhrouhou,  radi omogućavanja procedure i politike GCF-a da izvrši alokaciju grant sredstava za BiH za projekte mitigacije i prilagođavanja na klimatske promjene.

Ministrica Srebrenka Golić je obavijestila predstavnike GCF-a o aktivnostima koje je Ministarstvo kao nadležni organ za klimatske promjene za BiH ispunilo.

-BiH je do sada uradila dva nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama, a u toku je izrada trećeg te akcionog plana. Predstavnike Zelenog klimatskog fonda posebno je obradovala činjenica da smo izradili i usvojili Strategiju niskokarbonskog razvoja – kazala je ona.

Na današnjem sastanku je dogovoreno i da će BiH u roku od sedam dana izraditi plan pripravnosti (Readiness Programme) vrijedan 400.000 USD za jačanje kapaciteta institucija BiH u oblasti mitigacije i prilagođavanja na klimatske promjene.

Tokom narednih nekoliko mjeseci nastavit će se bilateralni sastanci ministra i predstavnika GCF-a u svrhu realizacije grant sredstava za BiH.

Delegacija BiH, tokom prvog dana održavanja Konferencije, sastala se i s delegacijom Evropske komisije – Jedinicom za međunarodnu i međusektorsku saradnju, koju je predvodio Dimitrios Zevgolis.

Tokom sastanka razmijenjena su iskustva o novom dokumentu koji bi trebalo da bude usvojen krajem godine u Parizu i mogućim projektima u BiH koje bi, eventualno, finasirala EU, iz oblasti zaštite životne sredine, a posebno klimatskih promjena.

Posted by on 2015-06-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login