Pomoć iz Italije za arhiv BiH

Arhiv BiHNakon što je u protestima izgorio dio Državnog arhiva Bosne i Hercegovine, pomoć za procjenu štete i restauraciju dolazi sa raznih strana.

Tako je i italijanski ambasador u BiH Ruggero Corrias najavio dolazak dva italijanska eksperata u Sarajevo, Eugenija Veca i Marije Carle Sclocchi iz Centralnog instituta za restauraciju i konzervaciju arhivske i knjižne baštine (ICRCPAL), a na inicijativu i uz podršku UNESCO-a i u saradnji sa Ministarstvom kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Italije.

Konkretan potez

– Slike zgrade Predsjedništva BiH u plamenu prilikom protesta koji su potresli Sarajevo proteklog 7. februara izazvale su zabrinutost u cijelom svijetu. Italija – na inicijativu UNESCO-a i uz snažan podstrek Ministarstva vanjskih poslova (Farnesina) i Ministarstva kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Italije – odgovorila je odmah jednim konkretnim potezom, stavljajući na raspolagnje UNESCO-u i Državnom arhivu BiH, oštećenom u požaru, iskustvo Centralnog instituta za restauraciju i konzervaciju  arhivske i knjižne baštine u Rimu. Uvjeren sam da će, zahvaljujući italijanskim stručnjacima koji danas stižu u bosanskohercegovačku prijestolnicu, biti moguće osigurati mjere potrebne za spašavanje dijela kulturne baštine Bosne i Hercegovine, kazao je Corrias.

Smjernice za zaštitu građe

Ova misija – odgovor na situaciju hitnosti, organizirana od Regionalnog ureda UNESCO-a za nauku i kulturu u Evropi, procijenit će štetu na Državnom arhivu BiH, izazvanu požarom koji je pogodio zgradu bosanskohercegovačkog Predsjedništva tokom protesta, koji su se događali u Sarajevu proteklih sedmica i dati smjernice za zaštitu arhivske građe oštećene tokom ovih događaja.

Također, misija će imati za cilj procjenu štete izazvane vatrom na građi iz 19. i s početka 20. vijeka, čuvanoj u Državnom arhivu i davanje preporuka u smislu hitnih mjera za restauraciju, kao i u smislu buduće konzervacije i stavljanja na sigurno arhivskog nasljeđa BiH.

Eminentna institucija

Visoki institut za restauraciju i konverzaciju u Rimu (ICRCPAL), vjerovatno je najuglednija ustanova ove vrste u svijetu. Nastao je 2007. spajanjem Centralnog instituta za patologiju knjige, osnovanog 1938. i Centra za uvezivačku fotoreprodukciju i restauraciju državnih arhiva,  aktivnog od 1963. Zahvaljujući iskustvu ovih starih i renomiranih institucija, ICRCPAL danas zauzima eminentno mjesto u ovom domenu, o čemu svjedoče njegove, sve brojnije i značajnije  intervencije, kako u Italiji tako i u inostranstvu. U njihovom rezimeu stoji i restauracija nekih od najznačajnijih svjetskih djela, kao što su toranj u Pizzi i bazilika sv. Franje Asiškog, a u Sarajevu su prezentovali svoj rad kroz izložbu “Restauro”, koja je bila održana prošle godine u Historijskom muzeju, u okviru Mjeseca italijanske kulture u BiH.

Posted by on 2014-02-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login