Poništena osuđujuća presuda Ivaniću

Mladen Ivanić

Mladen Ivanić

Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je jučer prvostepenu presudu ovog suda kojom je Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i bivši predsjendik Vlade RS, bio osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog nesavjesnog rada u službi. Bivši premijer RS Mladen Ivanić, 24. juna 2008. godine bio je osuđen zbog zloupotreba u “Šumama Srpske”.

Iz Suda BiH juče je saopćeno da će o sadašnjem ukidanju osuđujuće presude Ivaniću biti održan pretres pred Apelacionim odjelom ovog suda.

Iz Suda BiH juče su saopćili da je Apelaciono vijeće odbacilo žalbu Mire Jurišića, drugoosuđenog u ovom slučaju, te ga osudilo na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora i 10.000 KM novčane kazne.

Presudom od 24. juna 2008. godine Jurišić je proglašen krivim za krivična djela šumska krađa i davanje dara i drugih oblika koristi za što je tada osuđen na dvije godine zatvora te 10.000 KM novčane kazne.
Jurišić je bio direktor i vlasnik preduzeća “Trgokomerc” iz Ribnika. Prema optužnici, njemu je Vlada RS dala saglasnot da bez ikakve naknade sječe šumu u Šumskom gazdinstvu “Ribnik” kao vansudsko poravnanje za nepostojeći dug.

“U vezi sa osuđujućim dijelom prvostepene presude, koji se odnosi na optuženog Mladena Ivanića, za krivično djelo nesavjestan rad u službi žalba Tužilaštva BiH je odbijena kao neosnovana, dok je žalba branioca optuženog uvažena”, navedeno je u saopćenju iz Suda BiH.

Mladen Ivanić bio je jedan od 13 optuženih za zloupotrebe u firmi “Šume Srpske” u vrijeme dok je obnašao dužnost premijera RS.

Sud je optužene Zorana Đerića, Pericu Bundala, Rodoljuba Trkulju, Stojka Blagojevića, visoke dužnosnike PDP-a, juna 2008. godine oslobodio optužbi da su počinili krivično djelo zločinačko udruživanje. I Ivanić je tada oslobođen optužbe da je počinio isto krivično djelo.

Siniša Đorđević, advokat Mladena Ivanića, jučer je kazao da je prvostepenom presudom njegov štićenik bio osuđen za krivično djelo koje uopće nije bilo navedeno u optužnici.

“Nisam siguran da će Tužilaštvo BiH imati interes da uopšte nastavlja s ovim procesom, jer je ukinuta presuda za jedino krivično djelo za koje je Ivanić bio prvostepeno osuđen, a oni ga za to dijelo nisu ni teretili”, kazao je Đorđević.

nezavisne / bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login