Ponovno crni dim: Papa još nije izabran

papa crni dimNakon prvog glasanja o novom papi iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli je jutros izašao crni dim što znači da nije postignuta dvotrećinska većina i da novi papa nije izabran.

Kardinali će danas opet glasati i to dvaput prijepodne i, ako se novi papa ni tada ne izabere, dvaput poslijepodne.

Dim se tako može očekivati oko podneva i oko sedam sati navečer. Ukoliko se ni nakon prvog jutarnjeg glasovanja papa ne izabere crni dim se neće puštati, već će se pričekati drugo jutarnje glasanje.

Ista situacija će biti s poslijepodnevnim glasanjem – crni dim ide samo nakon drugog glasanja, u slučaju da papa još nije izabran.

No, izabere li se papa odmah nakon prvog glasanja bijeli dim se pušta odmah.

Kada kardinali izaberu novog papu jedan od kardinala, ovoga puta Jean- Louisu Tauran, izreći će objavu na latinskom ‘Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam’ (‘Objavljujem vam veliku radost. Imamo papu!) sa centralnog balkona bazilike Svetog Petra u Vatikanu.

Kardinal će tada izreći i ime novog pape, kao i njegovo odabrano papinsko ime.

Nakon objave novi papa će održati svoje prvo obraćanje javnosti, kao i svoj prvi ‘Urbi et Orbi’ (‘Gradu i Svijetu’) blagoslov.

Otkrivena tajna vatikanskog dima

Slavni dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele koji, ako je bijeli označava da je Katolička crkva dobila novog papu ili ako je crn da glasanje nije donijelo rezultat, nije samo proizvod spaljenih listića.

“Koristimo i patrone za potpalu”, objasnio je Paolo Sagretti koji je zadužen za postavljanje sustava uništenja listića u Sikstinskoj kapeli.

Lijevo od ulaza postavljene su dvije peći, jedna za glasačke listiće, a druga za hemikalije za bojanje dima, crnog za neuspješan ishod glasanja i bijelog za izbor pape.

Dvije peći su povezane istim vodom do krova kapele. Taj arhaični način informiranja svijeta je i dalje prva objava vanjskom svijetu, iako su to i zvona Bazilike Svetog Petra, ali uz neznatno kašnjenje u odnosu na dim.

Početno se bijeli dim postizao dodavanjem vlažne slame uz listiće, dok se crni dim postizao dodavanjem neke vrste katrana. Nakon nekoliko epizoda pojave sivog dima, tamnijeg ili svjetlijeg, koje su vjernike dovele u zabludu, Vatikan je 2005. postavio novi vjerodostojniji sistem.

Prigodom izbora Josepha Ratzingera 19. aprila 2005. mehanizam nije bio usavršen jer se najprije pojavio svijetlo sivi dim.

Kako bi postigao crni dim, Vatikan koristi mješavinu kalijeva perklorata, antracena i sumpora, dok bijelu boju dima dobiva mješavinom kalijeva perklorata, laktoze i kolofonija, prema informacijama s internet stranice Svete Stolice.

Elektronska kontrolna tabla omogućuje odabir sastojaka za drugu peć istovremeno dok se u prvoj pale listići.

Posted by on 2013-03-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login