Ponovo poplave: Sarajevska naselja

poplaveObline padavine koje su zahvatile šire područje BiH tokom noći prouzrokovale su porast vodostoja rijeka na području Kantona Sarajevo.

Najugroženija su ilidžanska naselja Osijek, Doglodi i Dobroševići. Poplavljen je veći broj kuća, a nekoliko obitelji je evakuirano.

Sulejman Bešić iz naselja Doglodi kaže kako ovo naselje bude poplavljeno i po nekoliko puta godišnje. To ga je primoralo da sruši kuću i da na nasutom terenu izgradi novu. Kuća je trenutno zaštićena, ali je, kaže, i dalje u strahu.

„Tu mi žive djeca i zet. Imam i firmu. Za sve ove godine bilo je potrebno živaca, jer teško je stalno misliti da li će vam voda ući u kuću i napraviti štetu“.

Naselje Doglodi nalazi se u bilizini rijeka Miljacke, Dobrinje, Željeznice i Bosne. Njihova korita se ne čiste, zbog čega se voda svako malo izlijeva.

„Te rijeke se slijevaju iz brda, prilikom otapanja snijega. Njihova korita ne mogu primiti toliku količinu vode. To treba riješiti“, kaže Sulejman.

Sličnu sudbinu dijeli i Ramo Muratović. Kaže kako mu je noćašnja kiša donijela mu je nove probleme, iako se nije opravio ni od svibanjskih poplava.

„Voda mi još nije ušla u kuću, ali ako nastavi padati, bit će svašta. Mojim komšijama voda je već ušla u kuće“, dodaje Muratović.

U istim problemima su i mještani naselja Osijek. Najkritičnije je u ulici Hendekuša. Mještanin Almir Šećerbegović kaže kako je iza njega još jedna neprospavana noć. Voda je počela u nekoliko kuća ulaziti noćaš oko dva sata.

„Ja sam ovdje 14 godina, a ovo mi je dvadeset i neka poplava. Godišnje najmanje jednom, a ponekad i češće ovo preživljavamo.“

Šećerbegović naglašava kako su za ovakvu situaciju najodgovornije lokalne vlasti. U Općini Ilidža svake godine daju obećanja kako će situaciju riješiti, ali do sada ništa.

„Govori se o nekakvim nasipima i stotinama milijuna investicija, ali od toga ništa. Prošle godine su nas zadesile dvije poplave, a lokalne vlasti nisu bile u stanju poslati nijednu mašinu da očiste korita rijeka“, zaključuje Šećerbegović.

Ugrožena su i druga područja u Kantonu Sarajevo. U naseljima Gladno Polje i Rakovica, usljed izlijevanja potoka na pojedinim mjestima ili kišnih padavina, voda postepeno natapa tlo, dvorišta više kuća i druge komplekse zemljišta.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu i obavljaju poslove iz svoje nadležnosti.

rse / bih-x

Posted by on 2015-01-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login