Popis u BiH tek 2013. godine?

Popis stanovništvaPopis stanovništva u BiH neće biti obavljen ni ove godine, već tek na proljeće 2013. godine, a problem je nastao zbog kašnjenja nadležnih s pripremama za “posao decenije”, saznaje Pres.

Prema pisanju ovog lista, pripreme u RS-u su “praktično već u finalnoj fazi”, ali je problem u FBiH, koja još nije nabavila ni opremu za pripremu popisa. List navodi da nije riješeno ni pitanje finansiranja popisa, koji bi, prema okvirnim procjenama, trebalo da košta više od 42 miliona KM.

U parlamentu BiH tvrde da je sve spremno za usvajanje finalnog teksta zakona, nakon što su lideri ključnih partija, u paketu sa dogovorom o formiranju Savjeta ministara BiH, postigli kompromisno rješenje i za zakon o popisu.

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da bi dogovoreni tekst zakona trebalo da se nađe na dnevnom redu prve naredne sjednice Doma naroda, pošto je već prošao proceduru u donjem domu parlamenta, ali da, zbog činjenice da će dva doma usvojiti dva različita teksta zakona, treba usaglasiti tekst između dva doma, za šta treba vremena.

“Realna očekivanja su da će taj posao biti završen najkasnije do kraja idućeg mjeseca, ako imamo u vidu svu proceduru koja se mora ispoštovati. Ne mogu, ipak, prihvatiti argumente da navodno nisu ispunjeni tehnički preduslovi da se popis obavi ove godine, pogotovo što se radi o poslu za koji su nadležne institucije trebale da se pripremaju već nekoliko godina”, istakla je Majkić.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović rekao je da je Zavod za statistiku FBiH tek raspisao tender za nabavku opreme za popis, što znači da su male šanse da oni završe potrebne pripreme do kraja godine.

U Zavodu za statistiku RS-a tvrde da su dobrim dijelom spremni za popis, ali da im problem pričinjava činjenica da jedan broj opština kasni sa izradom kartografske osnove, koja treba da označi “popisni krug” svakog od više hiljada popisivača koji će biti angažovani na ovom poslu.

Posted by on 2012-01-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login