Poplave nanijele višemilionske štete željeznicama u BiH

poplave, BiH, željezniceŽeljeznička infrastruktura u oba entiteta, usljed poplava i klizišta oštećena je ili uništena. Željeznice Federacije BiH očistile su svoj dio pruge i uspostavili saobraćaj, uz pojačane mjere opreza. Čekaju da to urade i njihove kolege iz Republike Srpske, te Srbije i Hrvatske. Prema prvim procjenama, šteta koju su uzrokovale poplave iznosi oko 8,3 miliona KM, dok se štete u Željeznicama RS kreću oko 50 miliona maraka. Novonastala situacija dodatno je urušila željezničke kompanije u BiH, s obzirom da su i prije poplava jedva preživljavale.

Poplave koje haraju državom više od deset dana nanijele su višemilionske štete Željeznicama u BiH.

Na području Federacije evidentirano je 50 kritičnih tačaka zbog kojih je željeznički saobraćaj bio prekinut – dd pruga pod vodom, do klizišta koja su nanijela ogromne količine zemlje na tračnice.

Direktor Željeznica FBiH Nijaz Puzić sretan je što je ovaj saobraćaj skoro u potpunosti opet uspostavljen:

„Mi se danas možemo pohvaliti da smo uspostavili saobraćaj na čitavoj teritoriji Željeznica Federacije. Prolaz je obezbijeđen, svi privredni subjekti su trenutno snabdjeveni. Mi sada čekao okruženje, znači Željeznice RS, Željeznice Srbije i Željeznice Hrvatske, da oni svoj dio posla odrade“, kaže Puzić.

Ono što poplave nisu odnijele i oštetile, pokrali su lopovi, kažu u Željeznicama FBiH. Preko 40 tona željeznih tegova je odneseno, tvrdi predsjednik Kriznog štaba ovog preduzeća Fikret Nukica:

„Te štete se mjere stotinama hiljada maraka. I što je najžalosnije, u ovoj krizi dok smo mi sklanjali zemlju sa pruge, neki nedogovorni su nam pokrali jedno cijelo zatezno polje – i još uvijek nismo u stanju staviti taj dio pruge pod uslove da stvorimo elektrovuču“, navodi Nukica.

Željeznički saobraćaj nije uspostavljen u Republici Srpskoj. Zbog vode koja se još uvijek nalazi na području Posavine nemoguće je uspostaviti željezničku komunikaciju sa Hrvatskom. Poplave su uništile i dio pruge kod Zvornika, pa je u prekidu saobraćaj i sa Srbijom. Na nekim mjestima poplave su odnijele dijelove pruge, tvrdi izvršni direktor za poslove infrastrukture u Željeznicama Republike Srpske Dragan Subašić:

„Kod Zvornika, dužine od oko 80 metara voda je odnijela komplet prugu. Jutros se pristupilo saniranju, s obzirom na Aluminu iz Zvornika, koja nema izlaza – niti može prema Srbiji, niti može prema Hrvatskoj s obzirom da gore u Brčkom imaju problema, jednostavno ljudi su zatvoreni“, kaže Subašić.

Subašić navodi kako su najviše stradale upravo pruge:

„Najveću štetu su pretrpjeli pružni pravci Doboj – Banja Luka, i gore kod Zvornika, na državnoj granici, i Modriče – Šamac. Tu su zaista ogromne štete. Mi imamo dva ogromna problema na pruzi Doboj – Banja Luka, gdje nam je voda odnijela komplet trup pruge, bukvalno ostale su samo šine i pragovi, ispod njih nema ništa. Tu se radi o velikim nasipima.“

Sve to nanijelo je višemilionske štete ovoj kompaniji. Prema prvim procjenama, štete uzrokovane poplavama u Željeznicama Republike Srpske kreću se oko 50 miliona KM. Još su veće indirekne štete, tvrdi Subašić:

„Samo zato što ne vozimo rudu iz Omarske za Zenicu, od momenta izbijanja poplava do dana današnjeg štete se kreću od 800.000 maraka, plus ostali prijevozi koji nam trpe. Znači, indirektne štete su prešle milion za ovo dana.“

U početnoj fazi štete na prugama ŽFBiH procijenjene su na oko 8,3 miliona KM, međutim, njihova sanacija će koštati barem tri puta više. Zbog nedostatka vlastitih sredstava za saniranje pružne mreže, ŽFBiH uputile su apel za pomoć međunarodnim željezničkim asocijacijama.

„Treba izvršiti projektovanje, sva klizišta. To su ogromne cijene i ogromna para, moraće ići iz nekih kreditnih sredstava koji su povoljni da bi se to odradilo. Nažalost, pruga je zapuštena u čitavom svom dijelu. Remont pruge nije bio na velikim dionicama već dugo. Bez kredita, bez velike pomoći Ministarstva, odnosno Vlade, vlasnika infrastrukture, mi samo nećemo moći“, naglašava direktor ŽFBiH Nijaz Puzić.

Značajniju pomoć ne mogu očekivati ni od Vlade FBiH, kaže glasnogovornica Ministarstva prometa i komunikacija Amila Lačević:

„Ministarstvo izdvaja svakog mjeseca određenu sumu koja je usmjerena na očuvanje željezničke infrastrukture. Ne znam koliko ćemo biti u mogućnosti iznad toga izdvojiti“, konstatuje Lačević.

A do sada im je resorno ministarstvo mjesečno uplaćivalo 1,7 miliona maraka. Situaciju težom čini i to što je odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu, Željeznicama FBiH blokiran je i posljednji račun koji je ovo preduzeće imalo.

rse / bih-x

Posted by on 2014-06-02. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login