Poplave pogodile više od 20 gradova u BiH

poplave, BiHSituacija na terenu je izuzetno teška, ogromne površine su poplavljene, a veliki broj ljudskih života je ugrožen, rekao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

“Srećom, još uvijek nemamo ljudskih žrtava. Svi, od lokalnih snaga do specijalnih jedinica policije i Oružanih snaga BiH, su angažovani. Prema informacijama koje mi imamo, trenutno se vrši helikopterska evakuacija na području opština Doboj-Jug i Maglaj”, rekao je Agić.

Situacija se prati, a OS BiH su u potpunosti angažovane, istakao je Agić, kako sa helikopterskim jedinicama, tako i sa inžinjerskim i rendžerskim snagama. Agić je kazao kako, prema informacijama koje on ima, i najviši državnici su otišli prema Maglaju, kako bi se na licu mjesta informisali o situaciji.

“Primarno je svako mjesto gdje dobijemo informaciju da su ugroženi ljudski životi. Zajedno sa kolegama iz OS BiH pravimo trijaže, kroz koje ćemo pokušati riješiti sve značajnije probleme. Materijalne štete su ogromne već sada, ali o njima će se razgovarati kasnije. Sigurnost je preča”, naglasio je Agić, dodavši kako su evakuacija i spašavanje počeli jutros u šest sati, kada su sa kolegama iz OS BiH iz Šekovića spasili 12 života.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na putu je ka Maglaju u helikopteru Oružanih snaga.

“Najgora situacija je trenutno u Maglaju. Ostala područja pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspijevaju kontrolisati. Radimo na sprječavanju daljeg plavljenja, pravimo vještačke nasipe od vreća sa pijeskom i vršimo distribuciju pijeska”, rekao je Solak.

Brojni magistralni putevi u BiH i dalje su blokirani, poput M-4 Tuzla – Doboj, M-1.8 Tuzla – Orašje, M-17 Zenica – Doboj u mjestima Jelovac i Papratnica, M-18 Kladanj – Živinice u mjestima Stupari, Đurđevik, Maline, M-19 Zvornik – Milići mjesto Kušlat, M-19.2 Kladanj – Vlasenica u mjestima Ravne i Tišća, te brojni regionalni putevi.

U TK i ZDK proglašeno stanje prirodne nesreće

Zbog poplava izazvanim obilnim padavinama Federalna uprava civilne zaštite saopćila je da su Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton proglasili stanje prirodne nesreće, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vlada Tuzlanskog kantona, na vanrednoj sjednici održanoj danas, a na prijedlog Kantonalnog štaba Civilne zaštite, donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće usljed prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području kantona”, navedeno je u izvještaju ove institucije.

Isto tako, danas je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog velikih poplava i klizišta i na području Zeničko-dobojskog kantona.

“Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na vanrednoj sjednici, na prijedlog Kantonalnog štaba Civilne zaštite, donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće usljed prirodne nesreće – poplave na području kantona”, napominju iz Federalne uprave civilne zaštite.

Dodaje se da je vodostaj rijeke Bosne u Zenici i dalje je preko 500 centimetara i ne vidi se mjerni instrument na mjernom mjestu u Zenici.

“Vodostaj rijeka i dalje raste. Najteže je stanje u općini Maglaj. Na telefonski broj 121 primljeno je oko 1.000 poziva građana. Maglaj, Žepče, Zavidovići potpuno su blokirani i svi prilazni putevi su pod vodom”, ističu iz ove federalne institucije.

U Bratuncu rijeka Križevica odnijela kuću, vanredno stanje proglašeno u Tesliću

Podivljala rječica Križevica oko 10.30 sati jutros odnijela je kuću Stojana Milinkovića iz bratunačkog naselja Podgradac, koja se nalazila sa lijeve strane korita. Milunković je uspio evakuisati svoje četvoro djece iz kuće, prenosi Anadolu Agency.

Stanje izazvano obilnim kišama i olujnim nevremenom u Republici Srpskoj iz sata u sat se pogoršava, sopštili su opštinski štabovi Civilne zaštite u Republici Srpskoj.

Jak vjetar je tokom noći i jutros prouzrokovao brojne kvarove na elektromreži na području Novog Grada/Bosanski Novi. Radnici Elektrodistribucije uspjeli su otkloniti kvarove na dalekovodima Rudice-Rujiška-Dubovik, Svodna-Vitasovci-Radomirovac i Svodna-Ahmetovci-Grabašnica, ali još ima kvarova na niskonaponskoj mreži.

Vodostaji Une i Sane na području te opštine su u porastu od juče za 70 centimetara, ali još nisu na snazi mjere redovne odbrane od poplava, saopšteno je iz Opštinskog štaba CZ.

„Situacija u opštini Šekovići zbog obilnih poplava i dalje je kritična te je u toku prijepodneva iz poplavljenog područja helikopterima evakuisano 12 lica, od čega šestoro djece. Nemamo vode i struje, ograničena nam je mogućnost komunikacije sa svijetom. Voda je prodrla u mnoga domaćinstva i jedino što je dobro u sadašnjoj situaciji jeste da nije bilo ljudskih gubitaka”, izjavio je za Anadolu Agency (AA) član opštinskog Kriznog štaba  Vlado Vidaković.

Zbog obilnih poplava, sinoć je u opštini Šekovići proglašeno stanje zaštite od elementarnih nepogoda.

Vanredno stanje proglašeno je i na području opštine Teslić, gdje su se rijeke Velika i Mala Usora izlile u gradskom području.

Odsječeno je naselje Žarkovina, a u naselju Vrela izlila se rijeka Velika Usora zbog čega je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Doboj – Banjaluka. Poplavljeno je i nekoliko lokalnih saobraćajnica. Rijeka Velika Usora ugrožava most prema Banji Vrućici i na tom mjestu prave se nasipi da se zaštiti saobraćajnica.

Posted by on 2014-05-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login