Poplave prijete BiH

U opštini Teslić u BIH proglašeno je vanredno stanje zbog elementarnih nepogoda, odlučio je Opštinski krizni štab. Došlo je do izlijevanja svih vodenih tokova u ovoj opštini. Prekinuta je i sva putna komunikacija zbog vode, ali i zbog odrona.

Brčko poplave
Brčko poplave

Agencije javljaju da je putna komunikacija prema Doboju i Banja Luci prekinuta kao i komunikacija na regionalnim i lokalnim putevima. Određena naselja su odsječena. Građani prijavljuju kako imaju prekide električne energije i vodosnabdijevanja.

Donesena je i odluka da se obustavlja nastava u osnovnim i srednjim školama na području ove opštine, dok su Služba za civilnu zaštitu, Javna preduzeća i Javne ustanove zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su u stanje pripravnosti.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je večeras vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas.

Odluka je, rekao je preventivna jer je najavljen nastavak padavina i rast vodotoka.

Više stotina pripadnika Federalne Uprave civilne zaštite (FUCZ) stiglo je u Sanski Most sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi. Uspostavili su kamp i stavili se na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva.

Kiša koja od jučer pada na području Unsko sanskog kantona (USK) uzrokovala je povećanje vodostaja Rijeka Una i Sana, a iz FUCZ predviđaju da će upravo u Sanskom Mostu biti najviše padavina i rast vodostaja rijeke Sane.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u razgovoru za portal Klix.ba je kazao da bi u Sanskom Mostu mogao biti vrhunac nevremena, a da je situacija trenutno pod kontrolom.

“Za sada je situacija pod kontrolom, nemamo potrebu za evakuacijama, ali ćemo poduzeti sve aktivnosti na prevenciji, punjenju vreća, kako bismo zaustavili prodiranje vode. Sana je u koritu, nije izlila, ali ako nastavi kiša padati postoji bojazan da će izaći iz svoga koridta”, kazao je on.

Timovi FUCZ-a od jutros su i u Općini Usora, gdje se prati stanje koritom rijeke Usore sve do ušća u rijeku Bosnu. Navode kako će timovi za odbranu od poplava i spašavanje na vodi dežurati cijelu noć i naredni dan kako bi se spriječilo prodiranje vode u naseljena područja i stanovništvu pružila potrebna pomoć.

Prema njihovim informacijama i u Maglaju je teška situacija jer je desetine kuća već pod vodom. Vodostaj rijeke Bosne raste, a južni ulaz u grad je u potpunosti pod vodom, javljaju bh. mediji. U 21 sat nivo Bosne na mjernom mjestu Maglaj iznosio je 510 centimetara što je za 168 cm više nego što je izmjereno u 19 sati.

Bosanskohercegovački mediji javljaju kako su rijeke koje su se izlile na sjeveru zemlje prouzrokovale prekid saobraćaja na pojedinim dionicama, a da je najkritičnije na području Žepča i Zavidovića.

Magistralni cesta M-17, koja spaja sjever i jug države, poplavljena je kod Žepča, a poteškoće su zabilježene su i na relaciji Žepče – Maglaj kod skretanja za Novi Šeher gdje je voda poplavila cestu.

Kritično je i na području Zavidovića, gdje se iz korita izlila rijeka Krivaja i poplavila nekoliko stambenih objekata.

Obilne kišne padavine u tokom večeri stvorile su prve probleme na području Tuzlanskog kantona. Vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac iznosi 197,79 centimetara, a u odnosu na jučerašnja mjerenja nivo je niži za 17 centimetara.

Na mjernom mjestu Hidrološke stanice Karanovac vodostaj rijeke Spreče je 216 centimetara, a početak redovnih mjera od poplava je na 300 centimetara.

Strahuje se od rasta rijeke Vrbas, u banjalučkom području, a nabujala rijeka Vrbanja već je odnijela dio privremenog pješačkog mosta u opštini Čelinc.

Narandžasto upozorenje izdano je za područje Krajine, a važi i za banjalučko, prijedorsko i tuzlansko područje.

Posted by on 2019-05-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login