Popovo polje ponovno nalikuje na jezero

Popovo polje

Popovo polje

Uz veliki dotok vode iz donjeg toka rijeke Trebišnjice ogromna se količina vode slijeva u Popovo polje i uzrokuje plavljenje poljoprivrednih površina, kazao je u izjavi za Fenu načelnik općine Ravno Andrija Šimunović, dodajući kako razina vode trenutno raste i kako Popovo polje ponovno počinje nalikovati na jezero.

Po njegovim riječima ono što je dodatno otežalo situaciju na području općine Ravno jeste prestanak rada Hidroelektrane Čapljina (u 24. h) koja se za sada neće uključivati u rad.

Šimunović je pojasnio kako se već deset i više godina upozorava na česte poplave na području općine Ravno odnosno Popova polja, te kako se više puta iniciralo organizovanje sastanaka između elektroprivreda Herceg-Bosne i Republike Srpske, ali kako do sada između njih nije postignut dogovor kada je riječ o kontinuiranom propuštanju vode.

“Najveća odgovornost je na EP RS-a koja gospodari gornjim akumulacijama Trebišnjice iz koje se voda prazni prema HE Dubrovnik i prema HE Čapljina. S HE Dubrovnik imamo ugovor već nekih 15 godina dok s HE Čapljina odnosno EP HZ-HB nemamo nikakav ugovor i to je ono što predstavlja problem”, naglasio je Šimunović.

Na upit kolika je šteta na području Popova polja izazvana plavljenjem, Šimunović je kazao kako je trenutno teško govorit o materijalnoj šteti ali kako će zasigurno, kao i uvijek, kada se razina vode povuče komisija ponovno izaći na teren i izvršiti procijeniu štete na zasađenom području.

“Velika šteta je na infrastrukturi, cestama i nasipima, a otežana je i komunikacija između naseljenih mjesta općine Ravno. Šteta na obiteljskim objektima za sada nije zabilježena”, kazao je Šimunović.

Posted by on 2013-04-04. Filed under Bosna i Hercegovina, Čapljina, Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login