Poreski kalkulator za kontrolu novca građana i poslodavaca

Konvertibilna marka

Konvertibilna marka

Fondacija CPI iz Sarajeva na sajtu budzeti.ba pokrenula je novu aplikaciju ”poreski kalkulator” na kojoj će građani i poslodavci moći vidjeti koliko se njihovog novca troši na koju od funkcija.

Svaki zaposlenik i poslodavac u Bosni i Hercegovini mjesečno izdvaja novac na neto plaće kako bi bile finansirane penzije i zdravstveno osiguranje.

Na sajtu budzeti.ba, na kojem građani mogu vidjeti kako su podijeljeni budžeti države, entiteta, Distrikta i kantona, od danas je na raspolaganju aplikacija ”poreski kalkulator” na kojoj, kako pojašnjavaju iz Fondacije CPI, jednostavnim odabirom entiteta ili Distrikta i namještanjem neto plaće na kliznoj skali, aplikacija izračunava koliko poslodavac i uposleni svaki mjesec izdvajaju za razne namjene , za penziono, zdravstveno, rad državnih vlasti, sigurnost te za kulturu i zaštitu okoliša.

U nekoliko sekundi možete vidjeti kako se svakog mjeseca dijeli vaš novac i na šta se troši. Ukoliko svoju plaću, kao i većina nas, svaki mjesec potrošite, uključite opciju ”sa PDV-om” jer ste državu finansirali i na taj način, kroz oporezovanu potrošnju – saopćeno je iz Fondacije CPI.

Posted by on 2013-10-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login