“Porsche” pod istragom za korupciju

Porsche
Porsche

Ured državnog tužioca u Stuttgartu javio je da su pretražili urede proizvođača sportskih automobila “Porsche”, zbog sumnje u podmićivanje revizora radi dobijanja poreznih informacija.

“Istražitelji sumnjaju da je “službenik iz kancelarije za reviziju poslovnih objekata u Sttutgartu otkrio povjerljive informacije poreznom savjetniku kompanije ‘Porsche AG’ i prihvatio naknadu u zamjenu”.

Gotovo 200 policajaca i istražitelja ureda državnog tužioca pretražilo je kancelarije kompanije, poreznih službi, “Porscheovog” poreznog savjetnika, te privatne kuće u i oko Štutgarta u potrazi za papirnim i digitalnim dokumentima.

Istražitelji sumnjaju da je kompanija bivšem članu radničkog vijeća isplatila “neutemeljene” i “nerazmjerno velike” iznose novca.

“Šest osoba, uključujući i neke iz vodstva kompanije, možda je počinilo prevaru na štetu ‘Porsche AG-a’”.

Početkom maja “Porsche” je pristao da plati kaznu od 535 miliona eura, zbog uloge u odvojenom skandalu “diseselgate”.

“Porscheova” matična kompanija “Volkswagen” priznala je 2015. da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradila softver koji je omogućio krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova.

Posted by on 2019-05-31. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login