Poskupljenje vode u većini opština i gradova

voda Cijena vode u velikom broju opština i gradova u BiH će i ove godine vjerovatno porasti, dok je to u nekima već učinjeno pred kraj prethodne godine.

Naime, od kraja prošle godine skuplju vodu plaćaju Prijedorčani, Bijeljinci, zatim stanovnici Sanskog Mosta, dok bi veće račune u ovoj godini mogli bi plaćati i stanovnici Sarajeva, Banjaluke, Prnjavora, Dervente, Trebinja, Zenice i drugih opština, koji su opštinama uputili ili planiraju uputiti prijedloge za odobravanje više cijene vode.

Razlozi za to su različiti i idu od ranije preuzetih kreditnih obaveza do teškog finansijskog stanja u kojem se neka od preduzeća nalaze, pišu Nezavisne novine.

Milan Mazalica, direktor banjalučkog “Vodovoda”, kaže da još nisu poslali zahtjev za poskupljenje, ali da će to, vjerovatno, uraditi u toku ove godine.

“Dakle, razmišljamo da uputimo taj zahtjev, a da li će on biti i usvojen od strane grada Banjaluka ne znamo”, rekao je Mazalica.

U preduzeću “Komunalac” Derventa rekli su nam da razmišljaju o poskupljenju, te da su još u oktobru prošle godine opštini Derventa poslali prijedlog za povećanje cijene vode, ali da još nisu dobili njihov odgovor.

Prema njihovim riječima, cijena vode za fizička lica u opštini Derventa je među najnižim u RS i iznosi 0,56 KM bez PDV-a.

Isto tako u trebinjskom “Vodovodu” kazali su nam da cijena vode nije mijenjana već dvije godine, ali da se u ovoj razmišlja o upućivanju prijedloga opštini za odobravanje povećanja.

Prema informacijama koje smo dobili u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” Zenica, i tamo je u pripremi prijedlog za Opštinsko vijeće, u kojem će biti naveden zahtjev za odobravanje povećanja cijene vode na području ove opštine.

Pored toga, povećanje cijene vode zatražiće i preduzeće “Vodovod” iz Prnjavora, gdje su kazali da dugovanja preduzeća iznose oko 1,5 miliona KM, a potraživanja oko 400.000 KM, zbog čega je moguće poskupljenje vode u ovoj opštini.

“Od opštine Prnjavor, kao osnivača preduzeća, tražićemo saglasnost za korekciju cijene vode sa sadašnjih 0,80 KM na 1,34 KM, sa uračunatim PDV-om. To bi bila realna cijena s kojom bismo mogli poslovati bez dobitaka, ali i bez gubitaka”, rekli su agencijama u ovoj opštini i dodali da je ovakva mjera potrebna zbog realne opasnosti da dođe do blokade računa preduzeća.

Sa druge strane, treba naglasiti da su višu cijenu vode i samim tim veća izdvajanja iz kućnih budžeta u prošloj godini već doživjeli stanovnici nekoliko bh. opština.

Naime, prijedorski “Vodovod” je od 1. decembra prošle godine počeo primjenjivati nove cijene vode, koje su povećane na osnovu zaključka gradonačelnika Prijedora i to za domaćinstva od 10 odsto, te za budžetske potrošače od tri odsto.

Isto tako, Skupština grada Bijeljina odobrila je krajem prošle godine poskupljenje vode kojim će cijena kubnog metra vode za domaćinstva sa sadašnje jedne marke biti povećana na 1,44 KM.

Za domaćinstva koja su priključena na kanalizaciju ova cijena je od januara ove godine 2,88 KM po kubnom metru. U obrazloženju ove odluke je navedeno da je ona dio obaveza po kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju kanalizacije od 12 miliona eura, na osnovu čega je dobijeno 18 miliona eura donacija za isti projekat.

Isto tako, nova cijena vode za potrošače u privredi je 2,21 KM, a za institucije kulture i obrazovanja 1,98 KM bez poreza.

Posted by on 2013-01-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login