Poskupljuje povrće, mlijeko, meso i jaja, na proljeće i hljeb

Povrće, mlijeko, mesoPovrće, mlijeko, meso i jaja poskupjeće za 50 posto, a korekcija cijena moguća je već za mjesec dana, dok je na proljeće moguće i poskupljenje hljeba, tvrde poljoprivredni proizvođači i pekari iz Federacije BiH.

Ovu tvrdnju oni pravdaju smanjenom proizvodnjom i uvećanim troškovima zbog vremenskih neprilika, pišu Nezavisne novine.

Ministar poljoprivrede FBiH Jerko Ivanković – Lijanović kaže da u robnim rezervama od prehrambenih proizvoda ima samo pšenice kojom se može intervenisati u slučaju drastičnog poskupljenja hljeba, a da drugih prehrambenih proizvoda nema.

Predsjednik Udruženja uzgajivača koza i ovac FBiH Dževad Kovač tvrdi da je proizvodnja mlijeka smanjena za 50 posto, a troškovi povećani, te da je moguće da se poskupljenja dogode i za mjesec dana, jer toliko ima zaliha u mljekarama.

Kovač ističe da problem ne predstavlja rast cijena goriva, nego šteta koja je bila i u drugim zemljama, tako da ni uvozni proizvodi neće biti jeftiniji. On je rekao da je tokom vremenskih nepogoda uništeno 80 posto plasteničke proizvodnje.

Mehmed Nikšić iz Koordinacije udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH kaže da ne može govoriti o poskupljenjima dok ne bude sumirana šteta, ali da su poskupljenja neminovna.

Posted by on 2012-02-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login