Posljedice globalnog zagrijavanja osjećat će se vijekovima

globalno zagrijavanjeVodeći svjetski naučnici na području proučavanja klimatskih promjena su objavili kako su više nego ikad sigurni da je čovjek glavni krivac za globalno zagrijavanje i upozorili da će se učinak emisije stakleničkih plinova osjećati još vijekovima.

Prema izvještaju koje je izradio međuvladin odbor za klimatske promjene (IPCC) usporeni rast globalnih temperatura u posljednjih 15 godina može se objasniti prirodnim varijacijama i taj usporeni trend samo maskira stvarni dugoročni trend zagrijavanja.

Skeptici koji osporavaju tvrdnje da je čovjek kriv za globalno zagrijavanje kao najjači argument koriste upravo činjenicu da se trend zagrijavanja usporio uprkos porastu emisije stakleničkih plinova.

Prema zaključcima IPCC-a pred Zemljom je, s rastom emisije stakleničkih plinova, daljnji porast temeratura i sve više toplotnih valova, poplava, suša i porast nivoa mora, a oceani će postati sve kiseliji što će ugroziti morski svijet.

Ekstremno je vjerovatno da je ljudski uticaj bio dominantni uzrok zatopljavanja od sredine 20. vijeka, navodi se u sažetku izvještaja objavljenog danas na kraju sedmodnevne konferencije klimatologa u Stockholmu.

Smisao izvještaja je potaknuti vlasti da se okrenu zelenim izvorima energije i smanje potrošnju fosilnih goriva.

Ekstremno vjerovatno po tom izvještaju znači vjerovatnost od najmanje 95 posto za krivnju čovjeka za globalno zagrijavanje. U izvještaju istog odbora 2007. vjerovatnost da je čovjek odgovoran za klimatske promjene bila je procijenjena na 90 posto, a 2001. na 66 posto. Izvještaj je rezultat istraživanja stotina naučnika.

Vodeća stručnjakinja UN-a za klimatske promjene Christiana Figueres kaže da izviještaj naglašava potrebu za hitnim djelovanjem u borbi protiv globalnog zagrijavanja i podsjeća da su vlade obećale da će do kraja 2015. pristati na dogovor pod okriljem UN-a za ograničavanje emisije stakleničkih plinova.

Kako bismo izveli čovječanstvo iz vrlo opasne zone, vlade moraju pojačati trenutno djelovanje u pogledu klime i postići sporazum u 2015. koji pomaže jačanju i ubrzavanja globalnog odgovora, kazala je.

Prema izvještaju globalne temperature vjerojatno će porasti između 0,3 i 4,8 stepeni Celzija do kraja 21. vijeka. Minimalni očekivani porast temperature postigao bi se samo pod uvjetom da vlade značajno smanje emisiju stakleničkih plinova.

Naučnici očekuju porast nivoa mora između 26 i 82 centimetra do kraja vijeka zbog ubrzanog topljenja leda i širenja vode zbog njezina zagrijavanja što prijeti obalnim gradovima među kojima su i milijunski gradovi poput Shanghaija i San Francisca.

Posted by on 2013-10-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login