Posljednje pripreme za ukop 136 Srebreničana

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari

Ukupno 136 tabuta s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana iznijeli su u petak u tišini i suzama članovi porodica stradalih iz hale bivše Fabrike akumulatora u Potočarima. Tabuti su, uz pomoć pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poredani u Memorijalnom mezarju Potočari-Srebrenica gdje će u suboti biti i ukopani nakon čega će se klanjati kolektivna dženaza.

11. jula na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici bit će ukopan i 75-godišnji Jusuf Smajlović koji je najstarija žrtva od 136 Srebreničana. U Potočarima će vječni smiraj naći i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom. Nakon 20 godina, u Potočarima će biti sahranjeno i 18 maloljetnika od kojih je osam dječaka koji su u ratu ubijeni kada su imali samo 16 godina.

Ranije je 12.000 učesnika Marša mira 2015. stiglo u Potočare.

SrebrenicaNa čelu kolone se, pored preživjelih Srebreničana iz jula 1995. godine, nalazila i Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu, kao i Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini.

Kolona sa učesnicima Marša mira u tišini je ušla u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Nakon što su ušli u mezarje Memorijalnog centra, mirno su prošetali oko musale te odali počast za 6.241 do sada ukopanu žrtvu.

Stigli i ultramaratonci

Prvi su stigli ratni invalidi iz Kalesije. Svake godine prelaze 103 kilometra u znak sjećanja na srebreničke žrtve. Kažu kako nisu umorni već razočarani, zbog čega im ova godišnjica pada teže od ostalih.

U Potočare su stigla i četiri hrvatska ultramaratonca. U ponedjeljak su krenuli s vukovarske Ovčare i u pet dana pretrčali 227 kilometara, trasom preko Vinkovaca i Zvornika. Ultramaraton mira su istrčali četvrtu godinu zaredom kako bi se poklonili svim žrtvama rata te prenijeli poruku – “Nikad više”.

Četrdeset biciklista iz Srbije, Italije, Velike Britanije i Mađarske prije tri dana krenulo je iz Beograda i danas stiglo u Potočare. U Potočare je stiglo i 19 biciklista iz Zavidovića i Vozuće. Za dva dana su prešli 180 kilometara.

U srijedu ujutro je iz Bihaća ka Srebrenici krenuo tradicionalni biciklistički maraton, na kojem učestvuje 250 osoba iz devet zemalja svijeta, od Slovenije do Sjedinjenih Američkih Država.

Ovogodišnji jedanaesti biciklistički maraton, pod nazivom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi”, i ultramaraton iz grada Bihaća šalju poruku mira, tolerancije i suživota, uz opomenu da se stravični zločini nikada i nikome ne ponove.

Do danas je u Memorijalnom centru Potočari ukopana 6.241 žrtva genocida i s ovih 136 koje će naći smiraj to je ukupno 6.377 žrtava, a porodice tragaju za još 1.995 ubijenih.

Posted by on 2015-07-11. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login